Mijn kind is jaloers - 7 tips

01/06/2017

Is jouw kind wel eens jaloers op anderen? Wil je kind ook graag langer opblijven, meer vrienden, een prijs winnen of beter kunnen rekenen? Lees dit blog met tips om je kind te helpen om te gaan met gevoelens van jaloezie.

Twee soorten jaloezie

Er zijn twee soorten jaloezie: je wilt iets voor jou alleen hebben (aandacht/liefde) of je wilt iets hebben wat anderen ook hebben (bezit). Het eerste komt vaak voor bij jonge kinderen die een tijdje de oudste zijn en een broertje of zusje krijgen en moet wennen aan de gedeelde aandacht van hun ouders. Bij het tweede kan je kind bijvoorbeeld jaloers zijn op speelgoed wat een ander heeft of dat een klasgenootje veel beter kan lezen.

Mijn kind is jaloers op wat anderen hebben

Om jaloers te zijn op andere kinderen, moet je kind zich kunnen vergelijken met anderen. Dit kunnen kinderen pas echt goed vanaf 7 jaar. Jaloezie op speelgoed kan al eerder voorkomen bij kinderen, dit begint vaak vanaf 4 jaar. Tussen broers en zussen kan er jaloezie zijn, bijvoorbeeld omdat het ene kind vindt dat het andere kind meer aandacht krijgt van papa of mama.

Jaloezie, waar komt het vandaan?

Jaloezie kan verschillende oorzaken hebben en is vaak een combinatie:

  • Als je kind ontevreden is met zichzelf en weinig zelfvertrouwen heeft, zal het zich veel vergelijken met anderen en daardoor negatieve conclusies over zichzelf trekken.
  • Je kind ziet dat een ander kind in zijn omgeving veel positieve aandacht krijgt vanwege een bepaalde eigenschap, zoals behulpzaam of slim zijn.
  • Als je kind temperamentvol is en daardoor vaker wordt gecorrigeerd, kan het zich minder geaccepteerd voelen en jaloers worden op andere kinderen.
  • Je kind groeit op in een wereld waar de focus ligt op de toekomst, op wat je moet bereiken. Dan is het al snel moeilijker om tevreden te zijn over jezelf.
  • Als volwassenen vergelijken we ons regelmatig met anderen en dat ziet je kind.
  • Soms kun je als ouder je kind (onbewust) vergelijken met andere kinderen, wat ervoor kan zorgen dat jouw kind ook zo goed, snel, lief als andere kinderen wil zijn.

Jaloezie en zelfvertrouwen

Jaloezie hangt samen met het zelfbeeld en zelfvertrouwen van je kind. Hoe positiever je over jezelf denkt, des te meer tevreden je bent met jezelf en minder last hebt van gevoelens van jaloezie. Ben je onzeker, dan vergelijk je je met wat anderen beter kunnen of hebben en denk je daardoor negatiever over jezelf. Jaloezie speelt minder als je jezelf vergelijkt met anderen en de conclusie trekt dat je wel prima bent. Dat is iets wat voor kinderen vaak nog lastig is.

Tips om jouw kind te helpen als het jaloers is

Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken als je kind last heeft van gevoelens van jaloezie:

  • Neem de gevoelens van jaloezie van je kind serieus en wijs ze niet af. Jaloezie hoort bij het leven en je kind kan hier makkelijker mee omgaan als het jaloers mag zijn. Vertel dat je best snapt dat je kind jaloers is. Misschien weet je nog wel een voorbeeld van jouw jeugd en kun je dat met je kind delen. Je kunt ook in jullie gezin praten over jaloezie, dat dit niet raar is en iedereen een voorbeeld laten geven.
  • Leer je kind zich te vergelijken met zichzelf. Als je kind bijvoorbeeld moeite heeft met lezen, kun je samen kijken hoe het nu weer verder is gekomen met lezen dan een paar maanden geleden.
  • Help je kind op zichzelf te letten. Stimuleer dit door regelmatig te vragen naar de mening, beleving en gedachten van jouw kind. Vertel dat jij het belangrijk vindt om te weten hoe jouw kind over dingen denkt. Als je kind veel met anderen bezig is, kun je de aandacht terugleiden naar jouw kind door te vragen: ‘Hoe zit dat bij jou?’, ‘Wat denk jij erover?’, ‘Waar zou jij blij van worden?’.
  • Onderzoek de behoefte van je kind. Wat zou jouw kind graag willen wat de ander heeft? En wat zou er dan gebeuren? Wat zou er dan fijner zijn? Praat hier eens over door met je kind, zodat het meer inzicht krijgt in zijn gevoelens en gedachten.
  • Heb één-op-één-momentjes met je kind. Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben nog veel bevestiging van hun ouders nodig om een positief zelfbeeld op te bouwen. Door persoonlijke aandacht te geven, voelt je kind zich gewaardeerd.
  • Geef niet altijd hetzelfde aan alle kinderen. Als je meerdere kinderen hebt in jullie gezin, kun je hen helpen te leren omgaan met verschillen door niet altijd evenveel te geven aan elk kind. Dat het ene kind bijvoorbeeld een keer een groter stuk chocolade heeft dan het andere kind. Waak er wel voor dat je dit bij alle kinderen doet en niet één kind hierin voortrekt.
  • Stimuleer je kind om anderen complimentjes te geven. Zo leert je kind om blij te kunnen zijn voor anderen, ook als het zelf iets niet heeft wat het ook wel zou willen.

Wil je weten hoe jouw kind meer tevreden kan worden met zichzelf? Lees hier de tips om jouw kind te helpen aan een positief zelfbeeld.

Lees meer
Jouw kind een positiever zelfbeeld?

Wil je graag dat jouw kind positiever over zichzelf denkt, zodat het meer tevreden kan zijn met zichzelf? Laat je kind een training zelfvertrouwen doen, zodat het meer zelfvertrouwen krijgt.

Mijn kind wil niet bij anderen spelenJe kind leren omgaan met tegenslag