Bekijkt jouw kind dingen vaak van de negatieve kant en is het glas eerder half leeg dan half vol? Denkt je kind negatief en doet het uitspraken als: ‘Het is toch niet leuk’, ‘Het lukt nooit’, ‘Ik kan het niet’? Als het negatieve denken je kind in de weg zit, is het tijd om jouw kind te helpen het glas vaker half vol te zien. Lees hier hoe je dit aanpakt.
Is jouw kind een optimist of pessimist?
Als je kind een optimist is, schrijft het goede gebeurtenissen aan zichzelf toe. Zoals: ‘Ik heb een goed cijfer gehaald, omdat ik veel geleerd heb’. Tegenslagen ziet je kind als iets wat weer over gaat en probeert het op te lossen. Als je kind een pessimist is, ziet het goede gebeurtenissen als iets tijdelijks en wat buiten zichzelf ligt. Bij tegenslagen geeft je kind zichzelf de schuld, denkt het dat het altijd hem overkomt en haalt je kind er van alles bij (‘En ik mag ook al niet op de tablet’).
De invloed van negatieve en positieve gedachten
Uit onderzoeken* komt steeds meer informatie over de invloed van gedachten op je hersenen. Zo blijkt dat:
- Negatieve gedachten schadelijk zijn voor je hersenen. Hoe vaker je negatieve gedachten je hebt, hoe moeilijker het wordt voor je hersenen om hiervan te herstellen. Uiteindelijk kun je depressief worden. Negatief denken vertraagt de hersencoördinatie, waardoor het verwerken van gedachten en vinden van oplossingen lastiger is.
- Positieve gedachten zorgen voor een gevoel van welzijn. Positieve, gelukkige gedachten lijken verantwoordelijk te zijn voor de groei van de hersenen en het ontstaan van nieuwe verbindingen (synapsen).
De kracht van je gedachten
Hoe positiever je denkt, hoe beter je je dus voelt. Klinkt logisch, maar voor kinderen is dat best moeilijk. Zij denken vaak dat ze een blij of boos gevoel hebben door een bepaalde gebeurtenis en niet dat hun eigen gedachten hier invloed op hebben. Dat is de eerste stap in positief denken: weten dat er positieve en negatieve gedachten zijn en ervaren dat je je vrolijker voelt als je positieve gedachten hebt.
Lees hier meer: Hoe je gedachten je gevoel bepalen.
Tips waarmee jouw kind positief leert denken
Zo help je jouw kind om positiever te denken:
- Leer je kind dat het invloed heeft op zijn gevoel: soms voel je je rot of boos, maar je kunt altijd zelf iets doen om je beter te voelen.
- Leg je kind uit dat er rode en groene gedachten zijn en dat je in een situatie kunt kiezen of je rood of groen wilt denken. Lees hier hoe je dit kunt uitleggen.
- Vraag ‘Kun je nu iets doen om het op te lossen?’ als je kind piekert of veel negatieve gedachten heeft. Als dit niet het geval is, helpt het om de gedachte op te schrijven en op te bergen in een doosje met het deksel erop.
- Laat je kind zichzelf een compliment geven als het iets goed heeft gedaan. Je kunt hiervoor de vraag stellen: ‘Hoe vind je het van jezelf dat het jou gelukt is?’.
- Leer je kind om ‘stop’ te zeggen tegen zijn gedachten. Soms blijf je in een negatief cirkeltje denken en moet je iets doen om hieruit te stappen. Schrijf de gedachte op en gooi deze weg of ga iets anders doen.
- Laat je kind bewegen als het negatief denkt. Beweging zorgt voor afleiding en geeft een blij gevoel. Beweeg op muziek, ren een rondje, ga touwtje springen.
- Leer je kind te focussen op positieve gedachten. Bedenk samen of het een gedachte is die helpt of juist niet en wat je tegen jezelf kunt zeggen wat wel helpt. Eventueel kun je je kind een positieve gedachte over zichzelf laten bedenken waardoor het zich sterk en zeker voelt en deze ophangen op een zichtbare plek.
- Hanteer positief taalgebruik. Bedenk steeds wat de positieve intentie is van je kind in wat het doet of vertelt. Praat niet over wie de schuldige is als er iets is voorgevallen, maar over welk gedrag het meest handig is in zo’n situatie en hoe je het kunt oplossen.
- Eigenwijsjes zijn een leuk hulpmiddel om positief te denken. Dit is een set van 52 kaartjes met positieve gedachten zoals: ‘Ik kan het’, ‘Ik zeg wat ik voel’, ‘Ik verander wat ik anders wil’, etc. Leuk om er elke week eentje te trekken.
Natuurlijk is het wel belangrijk om aandacht te geven aan het gevoel van je kind en niet te snel naar een oplossing of positieve gedachte te gaan. Voordat je kind kan openstaan voor een oplossing, heeft het eerst nodig dat het zich begrepen voelt.
* Aubele, T., Wenck, S. & Reynolds, S. (2013). Geluk begint in je brein. Hoe we onze hersenen kunnen herprogrammeren om gelukkiger te zijn. Oosterhout: Deltas Centrale Uitgeverij.
Lees meer
Leer je kind positief te denken
Denkt jouw kind vaak negatief en kan het wat hulp gebruiken om zijn negatieve gedachten te veranderen in positieve gedachten? Dan is een groepstraining 8-12 jaar iets voor jouw kind.
Download de poster over positief denken