Waarom negeren meestal niet werkt

27/11/2015

Je kind tikt op de tafel, trekt aan je mouw terwijl je met iemand staat te praten, zegt lelijke woorden. Dan kun je negeren inzetten als strategie in het kader van: negatief gedrag moet niet beloond worden. Dan houdt hij vanzelf op. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat je kind juist meer aandacht gaat vragen? Lees hier waarom negeren meestal niet werkt en wat je wél kunt doen om ongewenst gedrag te veranderen.

Geen aandacht = ongewenst gedrag verdwijnt vanzelf?

Negeren wordt vaak ingezet met als doel om ongewenst gedrag te stoppen. Door geen aandacht te geven aan het negatieve gedrag van je kind, verdwijnt het vanzelf zo is de gedachte. Helaas is de praktijk weerbarstig en wordt het gedrag meestal juist erger als je het negeert. Hoe komt dit?

Waarom het gedrag van je kind erger wordt

Negeren werkt vaak averechts. Je kind gaat nog harder tikken, trekken aan je mouw of schreeuwt er nog een paar vloeken uit. Naast dat negeren een enorme beproeving is voor je geduld, bereik je ook niet wat je wilt. Dat komt omdat je kind niet zomaar lastig gedrag vertoont. Het heeft ergens behoefte aan en maakt dat duidelijk in zijn gedrag.

Als lastig gedrag negeert, voelt je kind zich niet gehoord en gezien. En gaat het net zolang door totdat het zich begrepen voelt. Als je je kind negeert, kun je dus belangrijke informatie missen over hoe je kind zich voelt. Bovendien geef je je kind de boodschap: ‘Je bent er even niet, totdat je weer leuk doet’.

Behoefte achter lastig gedrag

Kinderen hebben altijd een reden waarom ze doen zoals ze doen. En vaak weten ze zelf ook niet wat het is waarom ze lastig gedrag vertonen. Want een kind wil helemaal niet lastig zijn, het wil juist leuk gevonden worden. Achter het lastige, ongewenste gedrag van je kind zit dus een behoefte. En die behoefte is vaak om even gezien en gewaardeerd te worden.

Het 5-stappenplan om het lastig gedrag aan te pakken

Het meest helpende wat je voor je kind kunt doen, is je verdiepen in zijn gedrag. Waarom vertoont je kind dit gedrag, waar heeft het behoefte aan? Bekijk hier het 5-stappenplan of lees hieronder hoe jij je kind helpt om zijn gedrag te veranderen:

  • Accepteer het lastige gedrag van je kind. Zie het gedrag als een feit, het is er nu eenmaal. Bedenk dat je kind zich niet opzettelijk lastig gedraagt en er een behoefte onder zit.
  • Kijk naar de behoefte van je kind op dat moment. Wil het wat anders doen, is het moe, wil het even jouw aandacht? Stel jezelf de vraag: ‘Waarom doet mijn kind zoals het doet?’.
  • Laat je kind merken dat je hem ziet en begrijpt. Benoem dat je ziet dat je kind onrustig is of vraag: ‘Wat wil je nu eigenlijk?’. Betekent dat je moet toegeven en je kind zijn zin geeft? Zeker niet, alleen je kind zal sneller naar je luisteren als het zich begrepen voelt.
  • Geef een ik-boodschap als je kind ongewenst gedrag vertoont. Een ik-boodschap bestaat uit gedrag van je kind + jouw gevoel + gevolg. Als je kind begrijpt welk gedrag jij lastig vindt en waarom, zal het eerder geneigd zijn om hiermee te stoppen. Een jij-boodschap pikt je kind op als verwijt en hier zal hij tegenin gaan. Van ‘Je praat steeds door me heen’ (jij-boodschap) naar ‘Als je door me heen praat, vind ik dat vervelend, want dan hoor ik niet wat Emma’s moeder zegt’ (ik-boodschap). Bij welke boodschap zal je kind het meest gemotiveerd zijn om zijn gedrag te veranderen?
  • Bedenk samen een oplossing: nadat je een ik-boodschap hebt gegeven, kun je samen een oplossing bedenken. ‘Wat kun jij gaan doen terwijl ik nog even sta te praten?’ of ‘Hoe kun je op een andere manier aan mama laten weten dat je graag voorgelezen wilt worden?’.

Wil je meer lezen over hoe je lastig gedrag kunt aanpakken op een andere manier? Lees dan het boek Lastige kinderen, heb jij even geluk.

Lees meer
Download gratis het 5-stappenplan!
5-Stappenplan lastig gedrag aanpakken
Poster: 8 Tips meer voor weerbaarheidPoster: Signalen negatief zelfbeeld