Mijn kind heeft weinig vrienden. Wat kan ik doen?

22/09/2015

Heeft jouw kind weinig vrienden en maak je je daar zorgen over? Vraag je je af hoe je jouw kind hierbij kunt helpen? Met de tips in dit blog help je jouw kind om meer aansluiting te vinden bij andere kinderen. Lees meer!

Waarom vriendschappen belangrijk zijn voor kinderen

Kinderen hebben vriendschappen nodig om zich verder te ontwikkelen. In een vriendschap leert een kind wie hij zelf is en hoe de sociale wereld werkt. Bekijk hier waarom vriendschappen belangrijk zijn of lees het hieronder:

 • leren over de wereld: over de ander en hem zelf;
 • oefenen van sociale vaardigheden en rekening houden met wat de ander voelt en wilt;
 • ontwikkelen van zelfvertrouwen, doordat je kind bevestiging krijgt van anderen;
 • weerbaar worden: omgaan met kritiek, voor jezelf opkomen, om hulp vragen;
 • uiten, reguleren en begrijpen van eigen emoties;
 • omgaan met stress (verdriet, boosheid, angst, zenuwen) door de emotionele steun die vrienden bieden.

Binnen een vriendschap oefent je kind met vertrouwen, wederkerigheid en intimiteit. Dit is de basis om later hechte relaties aan te gaan. Lees hier meer over vriendschappen bij kinderen.

Hoe komt het dat mijn kind weinig vrienden heeft?

De meeste kinderen hebben behoefte aan sociaal contact met andere kinderen. Soms weten kinderen echter niet hoe ze dit kunnen aanpakken. Hoe zit het bij jouw kind?

 • Je kind is te passief: hij trekt zich terug en mist de sociale vaardigheden om een praatje te maken met een ander kind of hem te vragen om samen te spelen. Je kind kan leren om meer voor zichzelf op te komen en van zichzelf te laten horen.
 • Je kind is te ‘agressief’: hij houdt weinig rekening met anderen, is bepalend, wordt snel boos. Je kind kan leren om meer te delen, complimentjes te maken en zich te verplaatsen in de gevoelens van andere kinderen.

Zowel de passieve, als agressieve kinderen missen vaak het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden. Gelukkig kun jij je kind hierbij helpen! Lees in dit blog hoe jij je kind helpt aan een positief zelfbeeld.

7 Tips waarmee je jouw kind helpt in het sociaal contact

Met deze tips stimuleer je sociaal contact van je kind met andere kinderen en help je hem om vriendschappen aan te gaan:

 • Bied je kind gelegenheid tot sociaal contact (ook buiten school). In welke setting voelt je kind zich het meest veilig? Je kunt bijvoorbeeld eerst beginnen met één kind bij jullie thuis uit te nodigen en er bij te blijven, bijv. door een spelletje te doen met je kind en zijn vriendje. Als dit goed gaat, kun je je kind na een tijdje ook laten spelen bij andere kinderen thuis.
 • Laat je kind zoveel mogelijk zelf nadenken hoe het lastige situaties kan oplossen: dit geeft je kind grip op de situatie en zo ontwikkelt je kind zelfvertrouwen. Lees hier meer.
 • Schrijf alle namen van de kinderen uit de klas op een papier en laat je kind de kinderen omcirkelen die hem aardig lijken/waar hij mee wil spelen. Kies hier één kind uit, waarvan je kind hem durft te gaan benaderen.
 • Oefen samen met je kind hoe het contact kan maken met een ander kind: een stevige houding, aankijken en duidelijk praten is hierbij belangrijk. Het kan helpen om van tevoren een zinnetje te bedenken, bijv. ‘Wil je met mij spelen op het klimrek?’.
 • Is je kind te bepalend in het spel met anderen? Schrijf alles op wat jouw kind en zijn vriendje willen spelen en laat hen zelf bedenken in welke volgorde ze dat gaan doen. Stuur hierbij dat je kind ook rekening houdt met wat zijn vriendje wilt.
 • Bespreek regelmatig sociale situaties met je kind: is er iets op school gebeurd? Hoe vond je kind dit? Hoe zou het andere kind zich voelen? Wat zou kunnen helpen om een volgende keer te doen?
 • Help jouw kind bij het aanleren van sociale vaardigheden: lees in dit blog meer.

Een training kan je kind helpen om meer sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en weerbaarheid te ontwikkelen. Lees hier meer.

Lees meer
Jouw kind meer aansluiting bij andere kinderen?

Vindt jouw kind het lastig om aansluiting te vinden en zou het graag meer sociale vaardigheden leren om vrienden te maken? Dan is een sova-training kind 4-7 jaar of sova-training kind 8-12 jaar iets voor jouw kind!

Download de gratis poster
Poster: Dit leren kinderen van vriendschappen
Hoe leer ik mijn kind om voor zichzelf op te komen?Mijn kind vindt het te druk in de klas