Tips voor als je kind denkt dat anderen hem uitlachen

10/12/2015

Wordt jouw kind regelmatig uitgelachen of denkt het vaak dat anderen om hem lachen? Vindt je kind het moeilijk om hiermee om te gaan en reageert het boos en verdrietig? Lees in dit blog hoe jij je kind kunt helpen om hier handig op te reageren.

Waarom je kind gevoelig is voor uitlachen

Je kind kan het gevoel hebben dat anderen om hem lachen, terwijl er wordt gelachen om iets anders. Hoe komt het dat je kind hier gevoelig voor is? Dit heeft te maken met het zelfvertrouwen van je kind:

 • Als je kind zich onzeker voelt en bang is dat anderen hem niet leuk vinden, zal het steeds naar bevestiging zoeken. Dan kan je kind lachen al snel verkeerd oppikken, terwijl het niet over hem gaat. En denkt het: ‘Zie je wel, ik ben ook stom’.
 • Als je kind weinig zelfvertrouwen heeft, vindt hij het ook moeilijk om voor zichzelf op te komen. Te durven reageren op het uitlachen en aangeven dat hij het niet leuk vindt.

Als je kind steeds bang is voor een negatieve beoordeling van anderen, kan dit duiden op sociale faalangst. Je kind is dan bang dat het iets fout doet waardoor anderen hem zullen afwijzen.

Wat kan je kind leren in het omgaan met uitlachen?

Om handig te reageren op uitlachen, heeft je kind de volgende vaardigheden nodig:

 • Je emoties herkennen, dat je er verdrietig of boos van wordt.
 • Bedenken dat de ander misschien wel niet om jou lacht, het kunnen relativeren.
 • Checken waar de ander om lacht.
 • Als hij je uitlacht, aangeven dat je dat je dat niet leuk vindt en dat je wil dat de ander ermee stopt.

Het belangrijkste is dat je kind een positief zelfbeeld ontwikkelt. Dan kan je kind het relativeren en raakt het niet zo snel van slag als iemand hem uitlacht.

Tips waarmee jij je kind kunt helpen om te gaan met uitlachen

Het is belangrijk dat je kind weerbaarder wordt en kan reageren op momenten dat hij zich uitgelachen voelt. Met deze tips kun jij je kind hiermee helpen:

 • Neem het gevoel van je kind serieus en stel vragen over het uitlachen: ‘Waar zouden ze je over uitlachen?’, ‘Wat vind je het ergste wat dan gebeurt?’ en ‘Wat doe jij waardoor zij om je moeten lachen?’. Je kind gaat zelf nadenken en samen kunnen jullie tot de conclusie komen dat je kind niets heeft waarom gelachen mag worden. Belangrijk is dat je het niet vertelt tegen je kind en hem zelf laat nadenken.
 • Doe een gedachtenraadspelletje om je kind te laten ervaren dat je niet weet hoe anderen over je denken. Bekijk samen dezelfde situatie, bijvoorbeeld iets op tv of van die plaatjes waar je meerdere dingen in kunt zien. Ga daarna bij elkaar raden wat de ander hierover denkt en vraag of het klopt. Waarschijnlijk niet, want je kunt niet in de ander zijn hoofd kijken. Leg nu de link naar dat je nooit weet wat een ander denkt.
 • Leer je kind om het te checken als hij denkt dat anderen hem uitlachen. Nu je kind heeft ontdekt dat je niet kunt weten wat de ander denkt (en dat die misschien dus helemaal niet om jou lacht), kun je je kind leren om te vragen: ‘Waar lachen jullie om?’.
 • Help je kind om bang denken te stoppen. Neem de gedachten van je kind eens samen onder de loep en vraag: ‘Klopt het wel wat je denkt of kan het ook anders zijn?’.
 • Bedenk samen met je kind gedachten die helpen op het moment dat het zich uitgelachen voelt. Bijvoorbeeld: ‘Ik denk aan mama die mij lief vind’ of ‘Ik denk aan dat ik goed ben in sport’. Lees hier meer.
 • Leer je kind om een stevige houding te hebben. Dit helpt je kind om zich sterk te voelen. Lees hier meer.

Lees meer
Jouw kind weerbaarder?

Wil je graag dat jouw kind meer zelfvertrouwen krijgt en weerbaarder wordt. Laat je kind een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar doen.

Poster: Pesten, reageren op vervelende opmerkingenPoster: Een groeimindset stimuleren