Hoe een huisdier je kind meer zelfvertrouwen kan geven

22/07/2016

Wil jouw kind graag een huisdier? Je kind kan veel leren van het hebben van een huisdier. Maar wat als jij helemaal niet zo’n dierenliefhebber bent? Lees in dit blog wat je kind leert van een huisdier, hoe je bepaalt of je een huisdier wilt en hoe je kunt voorkomen dat de aanschaf van het dier tegenvalt. 

Wat je kind leert van het hebben van een huisdier

Een huisdier kan veel betekenen voor je kind, zeker als je kind al oud genoeg is om ervoor te zorgen (zie verderop in dit blog). Lees hieronder wat het ervan leert om een huisdier te hebben:

  • Verantwoordelijk zijn: je kind moet in de gaten houden hoe het met het dier gaat en het verzorgen. En doorzetten als het eigenlijk geen zin heeft om het dier te verzorgen.
  • Verplaatsen in anderen: je kind moet zich leren inleven in de gevoelens van het dier en daardoor wordt zijn empathisch vermogen vergroot, ook naar mensen toe.
  • Op langere termijn denken: met een huisdier wordt je kind gestimuleerd om vooruit te denken wat het dier nodig heeft en rekening met hem te houden.
  • Vriendschap: het huisdier kan een maatje zijn voor je kind waar het steun aan ervaart, juist omdat het dier niet veroordelend is.
  • Oplossingen bedenken: er kunnen zich problemen voordoen met het huisdier waarvoor je kind een oplossing moet bedenken, bijvoorbeeld dat het ontsnapt, iets kapot knaagt, zich verveelt. Het stimuleert ook de creativiteit, je kind kan het huisdier dingen aanleren.
  • Ontspannen: het dier kan een vorm van ontspanning zijn, je kind kan er mee spelen.
  • Stress reguleren: op momenten van stress kan het dier een uitlaatklep zijn voor je kind. Door even bij het dier te zitten, ernaar te kijken of ertegen te praten, kan je kind zich weer rustiger voelen.

Het zelfvertrouwen van je kind wordt vergroot, doordat het steun ervaart aan het dier en allerlei vaardigheden leert en merkt ‘ik kan het’.

Wat is een goede leeftijd om een huisdier te nemen?

Jonge kinderen kunnen nog niet overzien wat het inhoudt om een huisdier te hebben. Ook kunnen ze zich nog niet inleven in het dier, waardoor ze niet begrijpen dat je een dier niet altijd kunt oppakken of zachtjes moet aaien. Je kunt dan wel een huisdier nemen, maar je kind kan er nog niet zoveel mee doen.

Vanaf 7 jaar begrijpt je kind meer wat een huisdier fijn vindt. En vanaf 9 of 10 jaar kan je kind zich meer inleven in anderen en al verantwoordelijk zijn voor het dier. Dit is een goede leeftijd om een huisdier te nemen. Bedenk wel dat jij eindeverantwoordelijke blijft.

Mijn kind wil een huisdier, maar ik niet

Wat nu als jij helemaal niet zo’n dierenliefhebber bent? Als je zelf geen feeling met dieren hebt en er niet van houdt, moet je het goed overwegen, want uiteindelijk krijg jij als eindeverantwoordelijke veel met het dier te maken. Hieronder vind je een aantal punten die je mee kunt nemen in je overweging:

  • Hoe graag wil mijn kind het huisdier en snapt het wat het inhoudt om het dier te verzorgen?
  • Is mijn kind oud genoeg om het huisdier zelf te kunnen verzorgen of komt dat helemaal op mij aan?
  • Welke eigenschappen heeft het dier en sluit dat aan bij mijn kind? Hamsters staan er bijvoorbeeld om bekend overdag te slapen en ’s nachts herrie te maken. Als je dat niet weet, kan het dier tegenvallen en helemaal niet zo leuk zijn als je kind dacht.
  • Hoeveel tijd moet ik investeren voor de verzorging van het dier?
  • Wat zijn de kosten voor de aanschaf en het onderhoud van het dier?
  • Is er genoeg ruimte voor het dier in huis of in de tuin?
  • Waar kan het dier heen als we weg zijn of op vakantie?
  • Hoe zit met de hygiëne in huis door het dier (denk aan haren, geur, etc.)?

Zet eens alle voor- en nadelen op een rijtje en kijk wat doorslaggevend is. Hieronder vind je een aantal tips voor als je een huisdier overweegt te nemen.

Tips voor als je een huisdier overweegt voor je kind

Wat je natuurlijk niet wilt, is dat je kind na een paar weken uitgekeken is op zijn huisdier en jij er voortaan mee zit. Daarom lees je hier een aantal tips voor als je kind een huisdier wilt:

  • Bespreek situaties die kunnen voorkomen met een huisdier: zoals hok schoonmaken, uitlaten, als je een keer geen zin hebt, als het dier dood gaat, etc. Vraag je kind hoe het hiermee zal omgaan.
  • Wat verwacht je kind van het hebben van het dier en klopt die verwachting? Veel dieren zijn niet zo knuffelig of worden pas ’s nachts actief.
  • Laat je kind een onderzoekje doen over het dier wat het wil hebben. Op internet kan je kind informatie opzoeken: hoe leeft het dier, wat eet het, wat zijn kenmerkende eigenschappen?
  • Laat er een tijdje overheen gaan voordat je het huisdier aanschaft: je kind kan in een impuls roepen dat het een konijn wil, omdat het bij een vriendje heeft gespeeld dat ook een konijn heeft. Neem de wens van je kind serieus, maar wacht een paar maanden voordat je het daadwerkelijk aanschaft.
  • Maak van tevoren afspraken over de verzorging van het dier. Wie doet wat, wat kan je kind zelf, waar help jij hem bij? Bedenk samen wat jullie doen als je kind een keer geen zin heeft of het dier niet goed verzorgt.
  • Laat je kind proefdraaien met een dier. Bijvoorbeeld de hond van de buren voor langere tijd uitlaten, een konijnenhok schoonmaken bij een vriendje. Zo kan je kind ervaren of het dit echt leuk vindt en kun jij zien of je kind al een beetje verantwoordelijkheid aankan.
  • Bedenk dat jij als ouder eindverantwoordelijk blijft voor het dier. Je zult je kind toch moeten begeleiden in hoe het met het dier omgaat, ook al kan het al veel zelf. Houd er rekening mee dat je kind uitgekeken kan raken op het huisdier.
  • Maak je kind geen verwijten als het niet lukt met de verzorging. Zeg niet ‘Zie je nou, zo leuk is het helemaal niet’, ‘Dat dacht ik al’ of ‘Nu zit ik ermee opgescheept’. Voor sommige kinderen is het moeilijk om te overzien wat het inhoudt om een huisdier te hebben en die kunnen nog niet de verantwoordelijkheid volledig dragen. Met bovenstaande punten kun je voor een groot deel ondervangen dat het uiteindelijk tegenvalt om een huisdier te hebben.

Lees meer
Meer zelfvertrouwen voor jouw kind?

Laat je kind een training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of training zelfvertrouwen kind 8-12 jaar doen.

Tips voor als jouw kind te maken heeft met roddelenMijn kind zeurt veel