Speelt jouw kind vaak de baas over andere kinderen? Moet het op zijn manier gaan en vindt hij het anders niet leuk? Als ouder wil je dat je kind rekening leert houden met andere kinderen. Misschien maak je je zorgen of anderen nog wel met jouw kind willen spelen als hij zo bazig doet. Bekijk de tips om jouw kind te helpen minder bazig te worden.
Mijn kind speelt de baas: een leider in de dop
De baas spelen is eigenlijk een doorgeslagen kwaliteit van je kind. Want om de baas te spelen, moet je beschikken over leiderschapskwaliteiten zoals: staan voor wat je belangrijk vindt, beslissingen nemen, anderen motiveren. Dus eigenlijk is je kind een leider in de dop, alleen mist het op dit moment de sociale vaardigheden om rekening te houden met wat anderen willen.
Wanneer is mijn kind te bepalend?
Onder de vier jaar is het voor kinderen nog moeilijk om samen te spelen en rekening met elkaar te houden. Vanaf de basisschoolleeftijd wordt dit makkelijker en leren kinderen om te functioneren in een groep. Wanneer is je kind te bepalend?
- Je kind eist de aandacht op van anderen. Je kind breekt bijvoorbeeld in middenin het spel.
- Andere kinderen hebben last van het gedrag van je kind, doordat hij bijvoorbeeld het spel verstoort of boos wordt als het niet gaat zoals hij wil.
- Andere kinderen willen niet meer met je kind spelen, omdat hij niet luistert naar wat de anderen willen.
- Je kind voelt zich eenzaam en afgewezen. Hij kan verdrietig of boos zijn doordat het niet lukt om op een fijne manier samen te spelen.
Het verschil tussen de baas spelen en een leider zijn
Kinderen weten al dat je minder aardig wordt gevonden als je steeds de baas speelt. Als een kind bij mij wil leren om minder de baas te spelen, leg ik uit dat hij eigenlijk goed leiding kan geven. En dat een goede leider er ook voor zorgt dat je het met elkaar fijn hebt. Samen kijken we dan hoe het kind meer kan zorgen dat het voor iedereen leuk is.
Tips om je kind te helpen minder de baas te spelen
Iets minder of niet doen is vrij lastig als je niet weet wat je daarvoor in de plaats moet doen. Misschien wil je kind wel minder de baas spelen, maar weet hij niet hoe of is hij bang voor onverwachte situaties die dan kunnen gebeuren. Hoe kun je je kind helpen om meer rekening te leren houden met anderen?
- Praat er op een positieve manier over als je je kind wilt leren om meer rekening te houden met anderen. Zeg niet dat je kind altijd de baas speelt of niet goed samen kan spelen. Je kind kan zich aangevallen voelen en het moeilijk vinden om te veranderen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik denk dat je het helpt te leren om een spel te doen wat de ander kiest, omdat je het dan leuker met elkaar hebt’.
- Benoem naar je kind dat ‘de baas spelen’ een mooie kwaliteit is, omdat je goed leiding kunt geven. Vertel ook dat een goede leider rekening houdt met wat anderen willen. Vraag je kind ‘Hoe kun jij erachter komen wat anderen zouden willen?’ en ‘Hoe zorg je ervoor dat jullie het allemaal leuk hebben?’. Bijvoorbeeld door te vragen: ‘Wat willen jullie doen?’, kijken naar het gezicht van anderen, samen iets kiezen om te doen.
- Laat je kind bewust regelmatig de leider zijn en bespreek dan samen hoe hij ervoor zorgt dat het voor iedereen leuk is. Complimenteer je kind als dit lukt.
- Maak tijd voor je kind om samen activiteiten te doen en kies dan om de beurt uit ideeën die jullie hebben bedacht. De ene keer wil je kind misschien een spel spelen en de andere keer kies jij om samen te tekenen.
- Komt er een vriendje spelen? Laat beide kinderen ideeën verzamelen in een pot met dingen die ze willen doen en laat ze om de beurt er een idee uithalen. Doe dit bijvoorbeeld 10-15 minuten en laat dan het andere kind een idee trekken.
- Gebruik een dobbelsteen. Spreek af bij wie de even nummers horen en bij wie de oneven nummers. Het kind van het nummer dat wordt gegooid, mag als eerste kiezen wat hij wil doen.
- Geef je kind zelfvertrouwen. Om anderen ruimte te durven geven, moet je kind ervaren dat er ook naar hem wordt geluisterd als hij de touwtjes meer uit handen geeft. Bekijk hier ideeën om je kind meer zelfvertrouwen te geven.
Lees meer
Sociale vaardigheidstraining
Merk je dat je kind wat hulp nodig heeft om een positieve leider te worden? De sova-training kind 4-7 jaar of sova-training kind 8-12 jaar kan jouw kind verder helpen.
Vind hier wat je zoekt!
Laatste blogs
Thema’s
- Angst (21)
- Boosheid (21)
- Faalangst (42)
- Gevoelige kinderen (20)
- Gratis oefeningen (1)
- Gratis posters (28)
- Kritiek (7)
- Lastig gedrag (41)
- Negatief zelfbeeld (30)
- Ontwikkeling (4)
- Pesten (16)
- Positief denken (25)
- School (15)
- Slapen (7)
- Sociale vaardigheden (34)
- Teleurstellingen (15)
- Verdrietig zijn (15)
- Verlegenheid (10)
- Vriendschappen (19)
- Weerbaarheid (47)
- Zelfvertrouwen (70)