Tips voor als je kind moeilijk tegen zijn verlies kan

21 January 2016

Wordt jouw kind boos als het een spel verliest? Of staat het te huilen op het veld als het de voetbalwedstrijd heeft verloren? Er kunnen verschillende redenen zijn dat je kind moeilijk tegen zijn verlies kan. In dit artikel lees je wat hier achter zit en hoe je jouw kind helpt om beter tegen zijn verlies te kunnen.

Meer geconfronteerd met winnen en verliezen

Vanaf de kleutertijd komt je kind steeds meer in aanraking met spelletjes met regels. Denk bijvoorbeeld aan tikkertje, voetballen, verstoppertje en bordspelletjes. Spelletjes met regels helpen je kind zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen. Je kind leert onder meer op zijn beurt wachten, zich houden aan afspraken, tegen zijn verlies kunnen. En dat laatste is precies wat veel kinderen lastig vinden. Als ze verliezen, worden ze boos of gaan ze huilen.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind tegen zijn verlies?

Peuters en kleuters kunnen meestal niet goed tegen hun verlies, omdat ze de regels van het spel nog niet goed begrijpen. Rond de 7 á 8 jaar kunnen kinderen makkelijker samenwerken en begrijpen ze de spelregels beter. Vanaf deze leeftijd kunnen ze beter tegen hun verlies.

Mijn kind kan niet tegen zijn verlies: waarom niet?

Als je kind 9 jaar is, betekent dit niet dat het automatisch goed tegen zijn verlies kan. Veel kinderen van boven de 8 jaar vinden het nog lastig om te verliezen en kunnen dit niet altijd accepteren. Hoe komt het dat je kind dit moeilijk vindt?

 • Zelfvertrouwen: je kind ervaart verliezen als falen: ‘zie je wel, ik kan het niet’. Je kind gaat spelletjes vermijden waarbij het verliest en kan smoesjes verzinnen om niet mee te hoeven doen.
 • Een hoge lat: je kind is ambitieus en gaat voor het hoogst haalbare resultaat. Je kind heeft bijvoorbeeld hard getraind om in een hoger team te komen, maar mag nog niet door. Bij een hoge lat (en hoge verwachting) is de teleurstelling groot als het niet lukt.
 • Zijn zin niet krijgen: je kind wil met het spelletje laten zien dat het de beste is en heeft bedacht om de winnaar te worden. Hij wordt boos als hij niet wint en kan zelfs gaan vals spelen om toch te winnen.

Voor kinderen onder de acht jaar is het dus niet zorgelijk als ze moeilijk tegen hun verlies kunnen. Je kunt je kind natuurlijk wel helpen om hier makkelijker mee om te gaan.

Niet tegen je verlies kunnen: tips die jouw kind helpen

Deze tips kunnen jouw kind helpen makkelijker om te gaan met competitie en winnen en verliezen:

 • Maak het competitie-element niet te groot. Aan alleen het resultaat (winnen) heb je niet zoveel als je de reis ernaartoe niet weet. Spelletjes zijn leuk en je leert er meer van. Benoem dit ook naar je kind: ‘Winnen is leuk, maar het is nog belangrijker dat je weet hoe je kunt winnen. En dat leer je door soms goed te verliezen’.
 • Help je kind teleurstelling te accepteren. Je kind kan zich teleurgesteld voelen omdat het verloren heeft en dit uiten door boosheid of tranen. Help je kind hiermee om te gaan door begrip te geven voor zijn gevoel: ‘Ik snap wel dat je je teleurgesteld voelt, want je wilde graag winnen.’ Meer tips lees je hier.
 • Kies van tevoren allemaal een (haalbaar) doel. Speel je met elkaar een spel of heeft je kind een wedstrijd? Laat je kind iets kiezen wat het wil bereiken. Het kan niet voor ‘winnen’ kiezen. Je kind kan bijvoorbeeld als doel kiezen om vijf ballen tegen te houden of drie pionnen in zijn vakje te krijgen.
 • Geef complimentjes over de inzet en het doorzettingsvermogen van je kind. Bijvoorbeeld over hoe het gelukt is om te winnen of dat je zag dat je kind toch bleef proberen, ook al stond hij achter.
 • Bedenk samen de regels van het spel. Je legt de focus dan op ‘samen leuk een spel spelen’ en je kind leert meteen omgaan met afspraken. Bedenk om de beurt een regel, bijvoorbeeld: ‘Als we 6 gooien, moet je een gek dansje doen’.
 • Vertel hoe jij het vindt als je het spel verliest: ‘Jammer dat ik verloren heb, ik vond het wel heel leuk om met je samen te spelen’. Benoem vooral het samen spelen.

Lees meer
Jouw kind weerbaarder en meer zelfvertrouwen?

Tegen je verlies kunnen, is weerbaar zijn en met je emoties kunnen omgaan. Wil je dat jouw kind zelfverzekerder wordt en beter tegen zijn verlies kan?

De weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar of het pakket Trots als een Pauw helpen je kind hierbij! Bel 085-4017182 en maak een afspraak voor een gratis kennismaking.

Tips voor als je kind moeilijk tegen zijn verlies kan
4.3 door 33

Poster: Zo ga je om met kritiekPoster: Zo wordt jouw kind een doorzetter
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Tips voor als je kind moeilijk tegen zijn verlies kan
4.3 door 33

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...