Wordt jouw kind boos als het een spel verliest? Of staat het te huilen op het veld als het de voetbalwedstrijd heeft verloren? Er kunnen verschillende redenen zijn dat je kind moeilijk tegen zijn verlies kan. In dit artikel lees je wat hier achter zit en hoe je jouw kind helpt om beter tegen zijn verlies te kunnen.
Meer geconfronteerd met winnen en verliezen
Vanaf de kleutertijd komt je kind steeds meer in aanraking met spelletjes met regels. Denk bijvoorbeeld aan tikkertje, voetballen, verstoppertje en bordspelletjes. Spelletjes met regels helpen je kind zijn sociale vaardigheden te ontwikkelen. Je kind leert onder meer op zijn beurt wachten, zich houden aan afspraken, tegen zijn verlies kunnen. En dat laatste is precies wat veel kinderen lastig vinden. Als ze verliezen, worden ze boos of gaan ze huilen.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind tegen zijn verlies?
Peuters en kleuters kunnen meestal niet goed tegen hun verlies, omdat ze de regels van het spel nog niet goed begrijpen en niet kunnen relativeren. Ze reageren primair en leven in het nu, ze snappen niet dat het ‘maar’ een spelletje is en je de volgende keer misschien wel kunt winnen. Rond de 7 á 8 jaar kunnen kinderen makkelijker samenwerken en begrijpen ze de spelregels beter. Vanaf deze leeftijd kunnen ze beter tegen hun verlies.
Mijn kind kan niet tegen zijn verlies: waarom niet?
Jonge kinderen vinden het vaak moeilijk als ze verliezen, ze reageren primair en kunnen boos worden of gaan huilen. Ook als je kind ouder is, kan het moeite hebben om verlies te accepteren. Hoe komt het dat je kind dit moeilijk vindt?
Mijn kind wordt heel boos als het verliest
Misschien zeg je al vaak tegen je kind dat het maar een spelletje is en wordt jouw kind toch heel boos of gaat het huilen als het verliest. Als jouw kind emotioneel reageert, kan het lastig zijn om nog spelletjes samen te doen. Of als jouw kind gaat schelden op zijn teamgenoten in een voetbalwedstrijd, kan dit voor wrijving zorgen tussen hem en andere kinderen. Dan kun je kijken hoe je jouw kind kunt helpen makkelijker tegen zijn verlies te kunnen.
We merken in onze training zelfvertrouwen dat het kinderen helpt als zij leren om te focussen op het proces in plaats van het resultaat, te genieten van het spel, verlies te accepteren en te balen op een passende manier.
Tips voor als je kind niet tegen zijn verlies kan
Deze tips kunnen jouw kind helpen makkelijker om te gaan met competitie en winnen en verliezen:
Lees meer
Jouw kind helpen beter tegen zijn verlies te kunnen?
Tegen je verlies kunnen, is een vaardigheid die veel kinderen nog kunnen ontwikkelen. En die samenhangt met zelfvertrouwen, positief denken en emotieregulatie. Wil je dat jouw kind zelfverzekerder wordt en beter tegen zijn verlies kan?
Laat je kind meedoen met de training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of training zelfvertrouwen kind 8-12 jaar of de individuele training Apetrots!