Mijn kind wordt boos als iets niet lukt

30/11/2017

Wordt jouw kind boos als zijn Lego-bouwwerk instort, hij geen antwoord weet op de rekensom of als hij verliest met voetbal? Dan is je kind waarschijnlijk heel gedreven en vindt hij het lastig om te accepteren dat het soms tegenzit. Lees in dit blog hoe jij je kind kunt helpen om rustig te blijven en tot een oplossing te komen!

Boosheid en zelfvertrouwen

Wist je dat als je kind vaak boos wordt, dit te maken kan hebben met zijn zelfvertrouwen? Op een moment dat iets tegenzit of niet lukt, baalt je kind hier misschien zo van omdat hij dan bepaalde conclusies over zichzelf trekt. Bijvoorbeeld: ‘Zie je wel, ik kan het toch niet’, ‘Het lukt me toch nooit’ of ‘Anderen zijn toch altijd beter’.

Mindset en omgaan met tegenslag

Misschien zeg je wel: ‘Kom op, probeer het gewoon nog een keer’. Het lijkt zo simpel. Maar je kind kan er enorm van balen en voor hem kan het iets heel groots zijn. Hoe komt dat?

Dat heeft te maken met de manier waarop je naar situaties en jezelf kijkt: je mindset. Hoe denkt jouw kind over zichzelf als iets tegenzit of hij een fout maakt?
Er zijn twee soorten mindset:

  • Een vaste mindset: je denkt dat je er niet beter in kunt worden. Falen en kritiek ziet je kind als bevestiging dat het dom is en het niet kan.
  • Een groei mindset: je denkt dat je verder komt door te oefenen. Falen en kritiek ziet je kind als motivatie om te bereiken wat het wilt.

Je mindset kun je veranderen. In het omgaan met falen en tegenslag, helpt het om een groei mindset te hebben. Hoe kun je je kind hierbij helpen? Lees hier meer over mindset.

Meer frustraties door een hogere lat

Als je kind dingen graag goed wil doen en een hoge lat heeft, zal het vaker momenten meemaken dat het niet lukt. Omdat die lat nu eenmaal moeilijker te behalen is. Je kind is eigenlijk te streng voor zichzelf en mag leren om aardiger voor zichzelf te zijn.

Lees meer: Mijn kind heeft een hoge lat voor zichzelf.

7 Tips voor als je kind boos wordt als iets niet lukt

Als jouw kind vaak gefrustreerd is als iets niet lukt, kan het leren om te accepteren dat het soms niet lukt en milder te zijn voor zichzelf. Deze tips kunnen je kind hierbij helpen:

  • Geef aandacht aan het ‘baalgevoel’ wat je kind heeft. Misschien is je eerste neiging om de boosheid van je kind in te perken en te benoemen dat het niet zo boos hoeft te worden. Benoem daarvoor in de plaats eens: ‘Sjonge, wat baal je ervan, doe je zo je best, lukt het niet!’. Dat helpt om rustig te worden.
  • Bedenk samen een manier om te kalmeren. Op een rustig moment kun je met je kind afspreken wat het kan doen als er iets tegenzit. Bijvoorbeeld tot tien tellen, diep in- en uitademen, knijpen in een stressballetje, glas water drinken. Pas als je kind rustig is, kan het weer denken in oplossingen en het nog een keer proberen.
  • Help je kind zijn ‘baalgevoel’ te benoemen. Je kunt je kind op een moment dat het heel erg baalt, laten zeggen: ‘Jammer!’ of ‘Balen!’. Als je accepteert dat het niet lukt en het uitspreekt, is het daarna makkelijker om het nog een keer te proberen.
  • Maak gebruik van het woordje ‘nog’. Benoem: ‘Het lukt je nóg niet’ als je kind weer eens roept ‘Het lukt toch niet!’. Zo spreek je je vertrouwen uit in je kind dat het hem gaat lukken.
  • Help je kind om haalbare doelen te stellen. Als jouw kind een hoge lat heeft, zal het sneller gefrustreerd zijn omdat die lat nu eenmaal moeilijker te bereiken valt. Vraag je kind: ‘Je wilt heel graag…, wat zou een eerste stapje zijn?’ en deel het doel in kleine stukjes.
  • Focus op inspanning in plaats van resultaat. Complimenteer je kind op het proces, bijvoorbeeld dat het enorm hard heeft gewerkt of toch is begonnen, terwijl hij het moeilijk vindt. Zo kun je je kind helpen in te zien dat het niet alleen om het resultaat gaat.
  • Leer je kind om zichzelf aan te moedigen. Vertel dat je je beter voelt als je aardige dingen tegen jezelf zegt, in plaats van ‘Ik kan het niet’ of ‘Ik ben dom’. Vraag je kind: ‘Wat kun je (een volgende keer) zeggen tegen jezelf om jezelf aan te moedigen?’.

Lees meer
Training zelfvertrouwen

Wil je jouw kind graag helpen om rustig te blijven als het tegenzit en een oplossing te vinden? Laat je kind dan een groepstraining 4-7 jaar of groepstraining 8-12 jaar doen.

Mijn kind vindt nieuwe situaties spannendMijn kind speelt niet alleen – leren om zichzelf te vermaken