Mijn kind speelt niet alleen - leren om zichzelf te vermaken

19/01/2018

Heeft jouw kind moeite om zichzelf te vermaken en wil het graag samen met jou iets doen? Heb je het gevoel dat je steeds bezig bent met je kind en alleen tijd voor jezelf hebt als jouw kind op bed ligt? Lees dan dit blog hoe jij je kind kunt helpen om alleen te spelen.

Mijn kind kan zichzelf niet vermaken

Het kan best lastig zijn als je kind steeds je aandacht vraagt en moeilijk alleen kan spelen. Want op sommige momenten wil je toch dat je kind zichzelf vermaakt, bijvoorbeeld als je aan het koken bent. Misschien vraag je je af hoe het komt dat je kind moeilijk alleen kan spelen?
Er kunnen verschillende redenen zijn:

  • Vanaf jongs af aan is je kind gewend om samen te spelen. Zeker bij een eerste of enig kind doe je al snel veel met je kind, waardoor het nog niet heeft geleerd om zichzelf te vermaken.
  • Je kind is temperamentvol en heeft steeds nieuwe prikkels nodig. Het is bewegelijk, kan niet stilzitten en wil steeds iets nieuws.
  • Je kind heeft te weinig uitdagend speelgoed.
  • Je kind heeft wat hulp nodig om aan de slag te gaan met een activiteit.
  • Je kind is onzeker en heeft verlatingsangst.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind zichzelf vermaken?

Vanaf dat kinderen baby zijn, kunnen ze zichzelf al vermaken met speelgoed wat je hen aanreikt. Uiteraard is dat nog niet lang en willen jonge kinderen bij je in de buurt zijn. Peuters en kleuters moet je op weg helpen en dingen aanreiken die ze kunnen doen. Duur speelgoed is niet nodig, jonge kinderen kunnen zichzelf vaak nog het beste vermaken met ‘echte’ dingen zoals: bakjes, lepels, rijstkorrels in een fles, kartonnen dozen.

Hoe lang kan mijn kind alleen spelen?

Per kind verschilt het hoe lang het alleen kan spelen, het ene kind kan zichzelf goed vermaken en het andere kind zoekt meer je nabijheid. Hier vind je wat algemene richtlijnen:

  • Peuters: ongeveer 15 minuten.
  • Kleuters: ongeveer 20-30 minuten.
  • Vanaf 7 jaar: ongeveer 60 minuten.

Van jonge kinderen kun je dus nog niet verwachten dat ze zichzelf een uur vermaken. Dingen zelf willen doen én tegelijkertijd kunnen terugvallen op papa of mama is kenmerkend voor peuters en kleuters.

In onze sessies met ouders merken we dat kennis over de ontwikkeling al veel inzicht geeft. En dat ouders met wat inspiratie zelf aan de slag kunnen met hetgeen waar ze tegenaan lopen met hun kind.

Samen spelen met je kind is gezond

Naast dat het voor je kind belangrijk is om zichzelf te leren vermaken, is samen spelen met je kind net zo bevorderlijk voor zijn ontwikkeling. Je stimuleert daarmee de taalontwikkeling, fantasie, het proberen van nieuwe dingen, sociale vaardigheden (bijv. op je beurt wachten, delen), vermogen om zelf op te lossen en zelfvertrouwen. Het is wel nodig dat je ruimte geeft aan je kind en het volgt in zijn spel.

Tips om je kind te helpen zichzelf te vermaken

Sommige kinderen hebben wat hulp nodig om zelfstandig te leren spelen. Je kunt je kind daar op de volgende manieren mee helpen:

  • Geef je kind een vast moment dat het zelf speelt. Je kind weet dan wanneer het iets met mama of papa doet en wanneer het zichzelf moet vermaken. Bijvoorbeeld nadat je kind iets heeft gedronken als het uit school komt.
  • Maak samen een activiteitenbox: je kunt plaatjes van activiteiten die je kind leuk vindt en zelf kan doen, plastificeren en in een bakje doen. Laat je kind een kaartje met een activiteit kiezen wat het kan doen.
  • Visualiseer wanneer je iets samen iets doet en wanneer je kind alleen speelt. Met plaatjes, kleurtjes of pictogrammen (bijv. sclera.be) kun je aangeven of het samen-tijd of zelf-tijd is. Dit geeft je kind duidelijkheid en daar kun je op wijzen als je kind toch bij je komt om iets samen te doen.
  • Help je kind op weg. Sommige kinderen hebben moeite om zelf iets te starten en hebben hierbij even wat hulp nodig.
  • Geef je kind inzicht in hoe lang het zichzelf ‘moet’ vermaken: jonge kinderen snappen nog niet hoe lang tien minuten is en kunnen weinig met ‘je gaat nu even zelf spelen’. De timetimer is een handig middel om je kind te laten weten wanneer de tijd voorbij is. Je kunt ook de ‘Kidstimetimer’-app downloaden op je telefoon of tablet en die aanzetten.
  • Geef tussendoor aandacht. Loop af en toe eens langs en vraag wat je kind aan het doen is. Je kunt ook samen zijn in dezelfde ruimte en ondertussen iets anders doen.
  • Bouw het alleen spelen in kleine stapjes op. Je kunt beginnen met een paar minuten zichzelf vermaken en dit langzaam opbouwen naar tien minuten en meer.
  • Doe samen iets met je kind op een ander moment. Bijvoorbeeld samen een spelletje spelen of een boekje lezen voor het naar bed gaan, als je kind vrij is samen wat lekkers bakken, etc. Zo heeft je kind toch jouw aandacht en dat helpt om op een ander moment makkelijker alleen te kunnen spelen.
  • Bij peuters: laat je horen en zien. Peuters willen graag bij je zijn. Blijf in dezelfde ruimte en doe iets voor jezelf, terwijl je kind ook met iets speelt. Later kun je het gaan uitbreiden en zelf andere dingen doen, terwijl je kind zichzelf vermaakt.

Lees meer
Jouw kind leren om alleen te spelen?

Wil je graag meer tips hoe je jouw kind kan helpen om zichzelf te vermaken of ben je op zoek naar andere tips? Je kunt altijd een kindercoach of oudercoach benaderen. Of bekijk hier trainingen voor je kind.

Mijn kind wordt boos als iets niet luktMijn kind is meegaand en doet wat anderen willen