De weerbaarheid van mijn kind vergroten (4-7 jaar)

04/08/2016

Is jouw kind tussen de 4 en 7 jaar en merk je dat je kind het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen? Doen wat de ander zegt, niet met eigen ideeën durven komen, onduidelijk ‘stop’ zeggen. Lees in dit blog wat jij kunt doen om je kind weerbaarder te maken.

Wat is weerbaarheid?

De term ‘weerbaarheid’ omvat een groot aantal vaardigheden die je als kind moet leren. Als je kind weerbaar is, durft het voor zichzelf op te komen met respect voor de ander. Dan gaat het niet alleen om situaties waarbij de ander iets vervelends doet, maar ook: weerbaar zijn voor teleurstellingen, zelf dingen kunnen oplossen, een eigen mening hebben.

Voor jonge kinderen kan het best moeilijk zijn om voor zichzelf op te komen. Ze hebben nog weinig inzicht in hun gedrag en niet zoveel ervaring in hoe je (op tijd) kunt aangeven dat je iets niet wilt.

Hoe je het merkt als je kind niet weerbaar is

Aan de volgende signalen kun je merken dat jouw kind moeite heeft met voor zichzelf opkomen:

 • Je kind doet wat andere kinderen willen en vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen.
 • Je kind geeft speelgoed meteen als de ander daarom vraagt of laat het van zich afpakken.
 • Je kind zegt niets tegen de ander of praat zachtjes als deze zich vervelend gedraagt.
 • Je kind laat anderen vaak voorgaan, bijvoorbeeld bij de glijbaan of gymtoestellen.
 • Je kind durft niet om hulp te vragen aan anderen.
 • Je kind heeft thuis veel fantasie, maar is op school of de kinderopvang op de achtergrond.
 • Je kind kan thuis duidelijk aangeven als het ergens niet mee eens is, maar durft dit niet op school of in andere situaties.
 • Je kind durft niet alleen naar anderen te gaan en zoekt jouw nabijheid.

Niet weerbaar zonder zelfvertrouwen

Om weerbaar te kunnen zijn, is zelfvertrouwen nodig. Want als je kind positief denkt over zichzelf, zal het zich beschermen tegen ‘schadelijke’ uitspraken en acties van anderen. Het laat merken dat het zichzelf serieus neemt en de ander daarom moet stoppen. Als je kind onzeker is en weinig zelfvertrouwen heeft, zal het hier meer moeite mee hebben. Onbewust twijfelt het aan zichzelf: mag ik dat wel vinden en vindt die ander mij dan nog wel aardig? Je kind kan een onzekere houding aannemen, waardoor anderen minder snel rekening met hem houden.

6 Tips om de weerbaarheid van je kind te vergroten

Hieronder vind je zes tips die je thuis kunt toepassen om jouw kind te helpen weerbaarder te worden:

 • Laat je kind zelf doen wat het zelf kan. Je kind kan al veel zelf en wil dat ook laten zien. Bied hier ruimte voor en geef kleine verantwoordelijkheden, zoals zelf ’s morgens opstaan met de wekker, eten bestellen, meehelpen met koken.
 • Moedig je kind aan om zelf tot een oplossing te komen. Om zelfvertrouwen te krijgen, moet je kind ervaren dat het dingen zelf kan oplossen. Vraag je kind daarom: ‘Hoe kun je dat doen?’ of zeg: ‘Jij hebt daar vast een goed idee over, wat denk jij hoe we het kunnen oplossen?’. Bijvoorbeeld: als je kind de koektrommel niet kan vinden, kun je als ouder geneigd zijn om deze zelf te pakken. Je kunt ook vragen: ‘Hoe kunnen we dat oplossen?’.
 • Geef regelmatig groei-complimentjes: dit zijn complimentjes die niet gaan over het resultaat, maar over hoe je het kind het heeft aangepakt. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het leuk dat je allemaal verschillende kleurtjes hebt gebruikt’ of ‘Wat handig van je dat je eerst begon met knippen’.
 • Doe rollenspellen waarin je oefent met stevig staan: het gaat er niet alleen om wat je kind zegt, maar vooral om wat het uitstraalt. Als je kind stevig staat, zullen anderen sneller rekening met hem houden. Maak er een spelletje van: probeer zo stevig te staan dat de ander je niet kan omduwen. Of speel situaties waarbij je bijvoorbeeld iets afpakt van je kind of iets gemeens zegt en bespreek samen hoe je hierop kunt reageren.
 • Maak je kind bewust van hoe hij overkomt op anderen. Alles wat je doet en zegt, heeft invloed op hoe de ander reageert. Als je er onzeker bij staat, zal de ander minder snel rekening met je houden. Als je boos wordt omdat je hebt verloren, kan de ander met iemand anders gaan spelen. Komt je kind thuis met een vervelende situatie die het heeft meegemaakt? Laat je kind een ‘filmpje afspelen’: hoe stond je kind, hoe keek het, wat zei het, hoe reageerde de ander? Wat hielp wel en wat is handiger voor de volgende keer?
 • Leer je kind dat het zelf kan kiezen hoe het zich voelt. Er zijn altijd mensen die dingen doen die je niet fijn vindt, maar je kunt zelf bepalen hoe je hiermee omgaat. Geef erkenning als je kind anderen beschuldigt, maar ga niet mee in de slachtofferrol en kijk samen wat je kind hieraan zou kunnen doen.

Lees meer
Weerbaarheidstraining kind 4, 5, 6, 7 jaar

Wil je graag dat jouw kind weerbaarder wordt? Dan kan de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar jouw kind verder helpen. Deze training helpt je kind om meer zelfvertrouwen te krijgen, weerbaarder te worden en zijn sociale vaardigheden te vergroten.

Mijn kind zeurt veelHoe weet ik of mijn kind wordt gepest?