Mijn kind verveelt zich

30 June 2016

Roept jouw kind wel eens ‘Ik verveel me!’. Kom jij dan met allerlei ideeën, waarop je kind antwoordt ‘Nee, daar heb ik geen zin in’ of ‘Dat is stom’. Een stapje verder gaat het als je kind gaat zeuren, om je heen hangt en anderen gaat irriteren. Tja, wat moet je dan? Ontdek waar de verveling bij jouw kind vandaan komt en wat je kunt doen als je kind zich verveelt.

Hoe het komt dat je kind zich verveelt

De meeste kinderen en (ook volwassenen) vervelen zich wel eens. Dat is normaal en zelfs goed voor de ontwikkeling. Maar waardoor verveelt je kind zich eigenlijk? Een aantal oorzaken:

 • Het ritme of de vaste structuur verandert. Dit gebeurt in de vakantie of op een vrije dag. Op een schooldag is er een vast ritme en zijn kinderen de hele dag bezig. Een vaste structuur geeft veel kinderen veiligheid. Als dit wegvalt op een vrije dag, kan je kind hierdoor van slag raken en niet weten wat het kan gaan doen. Als vrienden dan niet beschikbaar zijn, kan het extra lastig worden voor je kind.
 • Je kind krijgt te weinig prikkels, wordt te weinig uitgedaagd. Dit kan op school gebeuren, maar ook thuis met te weinig uitdagend(e) speelgoed en activiteiten. Ook bijvoorbeeld als je kind houdt van buitenspelen en bewegen, maar dit niet kan door het weer.
 • Je kind vindt het moeilijk om alleen te spelen en wil het liefst iets samen doen.
 • Je kind heeft teveel mogelijkheden en kan niet kiezen. Het heeft teveel speelgoed of loopt over van de ideeën.

Verveling of bijkomen?

Het kan soms ook lijken alsof je kind zich verveelt. Als je kind op de bank hangt, denk jij misschien: ga eens wat doen. Terwijl dit voor je kind een momentje van ontspannen en tot rust komen kan zijn. Even niets doen en lekker dagdromen en fantaseren. Het is goed om te checken hoe je kind erbij zit: is het lusteloos, wil het wel iets doen, maar weet het niet wat? Dan is het geen bijkomen, maar verveling en kun je je kind hierbij helpen.

Verveling goed voor de ontwikkeling

Verveling is een mooi leermoment voor je kind: je kind wordt geconfronteerd met zichzelf en moet zelf tot een oplossing zien te komen om zich weer fijner te voelen. Op zo’n moment wordt er een beroep gedaan op de zelfstandigheid en creativiteit van je kind. Hiervoor heeft het wel ruimte van jou nodig om zelf tot een oplossing te kunnen komen.

Tips voor als je kind zich verveelt

Hoe kun je jouw kind ruimte geven voor zijn eigen oplossing en zo helpen als het zich verveelt? Lees hieronder de tips:

 • Wacht met ideeën aanreiken. Benoem dat het niet fijn voor hem is dat hij zich verveelt en dat je ziet dat hij graag iets leuk wil gaan doen. Benoem ook dat je weet dat je kind wel een oplossing heeft. Eventueel kun je vragen: ‘Wat kun je gaan doen om je weer wat vrolijker te voelen?’.
 • Als je kind niets weet te bedenken, kun je aangeven dat het misschien ook fijn kan zijn om even niets te doen. En dat je kind de enige is die het kan oplossen, hij kan ervoor kiezen om zich te vervelen of om iets te gaan doen. Allebei is prima.
 • Wanneer je kind gefrustreerd wordt en zelf niet tot ideeën komt, kun je vragen: ‘Vind je het fijn als ik met je meedenk wat je zou kunnen doen?’. Pas als je kind ‘ja’ zegt, kom je met ideeën (daarvoor zal het waarschijnlijk toch jouw ideeën afwijzen).
 • Als je kind zich vaak verveelt, kun je samen een lijstje maken met activiteiten die je kind leuk vindt om te doen. Hang het lijstje op een zichtbare plek, zodat je kind hier iets van kan kiezen als het zich verveelt.
 • Ga even samen bewegen om het gevoel van lusteloosheid af te schudden en weer energie te krijgen. Zet muziek aan en doe een gek dansje, spring een paar keer op en neer of laat je kind een rondje fietsen.
 • Vraagt je kind op een negatieve manier aandacht door te zeuren, klagen, om je heen te hangen, zich af te reageren? Mogelijk heeft het behoefte aan wat aandacht van jou, bijvoorbeeld omdat hem iets dwars zit. Drink samen wat, praat even met je kind en laat hem ondertussen bedenken wat het zo kan gaan doen.
 • Uit onderzoek* blijkt dat kinderen die hobby’s hebben of op club zitten, zich minder vaak vervelen dan kinderen die meer vrije tijd over hebben. Misschien helpt het jouw kind om iets nieuws te proberen en zich aan te sluiten bij een club.

* Zeijl, E. e.a. (2005). Kinderen in Nederland. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. Pag. 60

Als je kind zich vaak verveelt

Omdat kinderen van nature ondernemend zijn, duurt verveling vaak maar kort. Daarom kan er meer aan de hand zijn als je kind zich vaak en lang verveelt. Zo kan je kind door te weinig uitdaging gedemotiveerd raken. Of spelen gaan vermijden door onzekerheid, omdat het bang is om fouten te maken. Als je kind te lang niet wordt gezien in zijn behoeften, kan het lusteloos worden en zich zelfs depressief gaan voelen. Houd het daarom goed in de gaten als je kind zich vaak verveelt en probeer de oorzaak te achterhalen.

Lees meer
 Gratis kennismaken?

Merk je dat jouw kind passief is en geen zin heeft om dingen te ondernemen? Dan kan het pakket Vrolijk als een Dolfijn jouw kind helpen om zich wat vrolijker te voelen. Of neem het ouderpakket waarin we samen kijken naar lastige situaties en je tips krijgt om deze aan te pakken.

Bel 085-4017182 of vul het formulier in voor een gratis kennismakingsgesprek.

Mijn kind verveelt zich
4.2 door 36

Poster: Vriendschappen bij kinderenPoster: Omgaan met teleurstelling
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Mijn kind verveelt zich
4.2 door 36

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...