Mijn kind heeft last van heimwee

18/08/2016

Heimwee.. het ene kind heeft nergens last van en het andere kind ziet al ver van tevoren op tegen een logeerpartij of kamp. Wat als je kind eigenlijk niet wil of ’s avonds last krijgt van enorme heimwee? Lees in dit blog wat je eraan doet en hoe je ervoor zorgt dat je kind makkelijker ergens anders slaapt.

Je eigen vertrouwde omgeving

Overdag gaat het vaak nog wel, maar ’s avonds.. Dan steken gevoelens van heimwee de kop op. Helemaal als het moment daar is om te gaan slapen. Ineens wordt je kind overvallen door gevoelens van heimwee. Je kind probeert het tegen te houden en doet echt zijn best, maar wil zó graag naar huis.

Heimwee is het verlangen naar je eigen vertrouwde omgeving of vertrouwde mensen zoals je ouders. Heimwee kan op iedere leeftijd voorkomen, ook volwassenen kunnen moeite hebben om van huis weg te gaan. Kinderen die onzeker zijn, hebben eerder last van heimwee. Ze kunnen niet op zichzelf vertrouwen dat het hen lukt om ergens anders te verblijven dan hun vertrouwde omgeving.

Waar kun je heimwee aan herkennen bij je kind?

Signalen die duiden op heimwee, zijn:

  • Je kind is in tranen en geeft aan dat het naar huis wil.
  • Je kind klaagt over buikpijn, misselijkheid of hoofdpijn.
  • Je kind heeft weinig eetlust.
  • Je kind wordt stiller en trekt zich terug.
  • Je kind vertoont ‘lastig’ gedrag, zoals zeuren, hangen aan jou, ruzie zoeken, kattig doen.

Wat niet helpt tegen heimwee

Streng toespreken of boos worden dat het kind moet gaan slapen of zich niet moet aanstellen helpt niet en maakt de situatie erger. Je kind wordt bang en zal nog moeilijker kunnen gaan slapen. Daarnaast zal je kind minder zijn gevoelens durven te tonen, want het krijgt de boodschap dat zijn gevoelens er niet mogen zijn.

Voor je kind zelf is het vervelend genoeg om heimwee te hebben. Onderdrukken van heimweegevoelens is erg lastig. Je kind voelt dat het voor anderen niet leuk is dat het last heeft van heimwee en kan zich hierdoor ook nog schuldig gaan voelen.

Tips die je kind helpen makkelijker ergens te logeren

Wat helpt wel? Hieronder vind je een aantal tips voor als je kind last heeft van heimwee. Het beste is om je kind van jongs af aan te laten wennen aan het slapen bij anderen, bijvoorbeeld bij opa en oma. Dan wordt de overgang naar een vriendje of vriendinnetje of meegaan met een kamp kleiner. Dit kun je doen als je kind last heeft van heimwee:

  • Oefen met logeren en laat je kind zelf kiezen waar het wil logeren. Doe dit in kleine stapjes. Eventueel kun je eerst samen met je kind ergens gaan slapen, allebei in een aparte kamer. Dan kan je kind een positieve ervaring opdoen dat het hem wel lukt in een vreemde omgeving.
  • Geef je kind van tevoren informatie over hoe het is op het logeeradres. Rijd er alvast een keer langs (als dit lukt qua afstand) of bekijk Google Street View.
  • Spreek af dat je je kind komt halen als het echt niet gaat en dat je niet boos bent. Als je dit afspreekt, moet je je hier ook aan houden, anders word je onbetrouwbaar voor je kind. Deze belofte kan al een heel stuk vertrouwen geven aan je kind.
  • Neem vertrouwde spullen mee, zoals het eigen kussen en dekbed en een knuffel of andere spullen. Dit kan je kind helpen om zich in een niet-vertrouwde omgeving toch wat vertrouwder te voelen.
  • Maak van tevoren een heimwee-plan. Op een A4-tje kun je samen schrijven of tekenen wat je kind kan doen als het heimwee heeft. Laat je kind concrete dingen bedenken, zoals een praatje maken met iemand, door je buik ademen, je knuffel pakken, etc. Voor het zelfvertrouwen van je kind is het belangrijk dat het ervaart dat het zelf acties kan ondernemen om zich fijner te voelen. Afleiding kan hierbij helpen.
  • Geef aan dat je kind heimwee heeft. Bespreek samen met je kind dat het kan helpen als degene waar het slaapt weet van de heimwee. Spreek samen af wat je vertelt, doe dit in overleg met je kind.
  • Probeer vriendelijk te blijven reageren en niet boos te worden als je kind last heeft van heimwee. Je kind wil zelf ook liever geen heimwee en als je boos wordt, kan het zich schuldig en gefaald voelen.

Wel of niet met je kind bellen als het heimwee heeft?

Bij het ene kind helpt het om naar huis te bellen als het last heeft van heimwee en even papa’s of mama’s stem te horen. Bij het andere kind wordt de heimwee juist versterkt en werkt bellen averechts. Kijk samen wat jouw kind helpt. Als bellen de heimwee erger maakt, kun je je kind een dagboek laten bijhouden of bericht via de telefoon laten sturen.

Lees meer
Training voor jouw kind?

Wil je dat jouw kind leert hoe het kan omgaan met zijn heimwee? In de groepstraining voor kinderen van 8-12 jaar leert je kind om meer zelfvertrouwen te krijgen, positief te denken en te ontspannen.

Hoe weet ik of mijn kind wordt gepest?Waarom ‘Stop, hou op!’ vaak niet werkt en wat je wel kunt doen