Ontdek de oorzaak van het slaapprobleem

12 June 2014

Sommige kinderen kunnen maar niet in slaap komen of worden ’s nachts wakker, hebben enge dromen, zijn ’s morgens heel vroeg wakker of juist niet wakker te krijgen. Door deze slaapproblemen zijn ze overdag minder fit, kunnen ze zich moeilijker concentreren en zijn ze prikkelbaarder. Wat is normaal, wanneer heeft je kind slaapproblemen en wat kun je er zelf aan doen? Je leest het in dit blog.

Veel kinderen hebben moeite met slapen

Volgens het Nederlands JeugdInstituut (NJI) slaapt bijna een derde van kinderen in Nederland slecht volgens hun ouders en heeft een kwart van alle schoolgaande kinderen in Nederland slaapproblemen. Veel ouders zoeken hulp voor slaapproblemen bij hun kind. Hoe je ervoor zorgt dat je kind lekker slaapt, is een onderwerp waar meer ouders mee worstelen.

Wanneer is er sprake van een slaapprobleem?

Het ene kind slaapt makkelijker in en langer door dan het andere kind. Nachtmerries en slaapwandelen zijn ook niet ongewoon in de ontwikkeling van kinderen. Wanneer is er sprake van een slaapprobleem? Bij het beantwoorden van deze vraag, kun je kijken naar drie factoren:

 • Hoe vaak: hoe vaak wordt je kind ’s nachts wakker, hoe vaak gaat het inslapen moeizaam, hoe vaak per week?
 • Hoe lang: hoeveel minuten duurt het voordat het kind inslaapt? Hoe lang speelt dit al?
 • Gedrag: hoe gedraagt je kind zich als het niet wil slapen of wakker wordt?

Als je merkt dat de slaapmoeilijkheden van je kind ervoor zorgen dat jij en/of je kind daardoor overdag minder goed functioneert, is er sprake van een slaapprobleem. Uiteraard gaat dit niet over één nacht slecht slapen, maar een langere periode van minimaal een maand.

Het ontstaan van slaapproblemen bij kinderen

Slaapproblemen kunnen van de één op de andere dag ontstaan en kunnen ook al langer spelen. Een slechte slaapaanleg en een moeilijk temperament van je kind en jullie reactie als ouder(s) op het slaapgedrag van je kind, spelen een rol in het ontstaan van de meeste slaapproblemen. De slaapaanleg of het temperament van je kind kun je niet veranderen, wel kun je proberen om af te stemmen op wat jouw kind nodig heeft. Lees hier meer.

Ontdek de oorzaak van de slaapproblemen van jouw kind

Hieronder staan zes categorieën die de slaapproblemen van je kind kunnen verklaren. In welke categorie passen de slaapproblemen van jouw kind?

 • Lichamelijk: er is een lichamelijke oorzaak voor de slaapproblemen van je kind, bijvoorbeeld pijn in zijn darmen. Heeft je kind lichamelijk ergens last van?
 • Gedrag: je kind weet niet goed hoe hij zichzelf in slaap kan helpen. Hoe zorgt jouw kind ervoor dat hij lekker gaat slapen?
 • Denken: je kind heeft vragen over zijn bestaan, wat gebeurt er als je doodgaat, waar ga je naartoe als je gaat slapen. Heeft jouw kind hier antwoord op?
 • Stress: je kind heeft het te druk en doet teveel. Heeft jouw kind genoeg rust (momenten van niets hoeven) of komt het pas tot rust in zijn bed?
 • Communicatie: je kind heeft ergens last van en communiceert dit door moeite te hebben met slapen. Misschien maakt het zich zorgen over zijn ouders en durft hij hier niet over te praten.
 • Onverwerkt verleden: je kind heeft last van iets wat vroeger gebeurd is. Dit hoeft niets ernstigs te zijn, maar kan toch onbewust spelen. Waar denkt je kind aan als het wakker ligt?

Lees meer
Hulp om je kind lekker te laten slapen

Wil jij weten hoe het zit met de slaapproblemen van jouw kind en wil je tips om je kind lekker te laten slapen? Dan is het Ouderpakket iets voor jou.
Bel 085-4017182 en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Ontdek de oorzaak van het slaapprobleem
4.2 door 62

Afstemmen op de slaapbehoefte van je kindTips om je kind lekker te laten slapen
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Ontdek de oorzaak van het slaapprobleem
4.2 door 62

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...