Afstemmen op de slaapbehoefte van je kind

05/06/2014

Dat slapen gezond is voor je kind, is vast niet nieuw. Maar hoeveel slaap heeft je kind eigenlijk nodig? En hoe kun je nagaan of je kind voldoende slaapt? Je leest het in dit blog.

Slapen is gezond en groeizaam

Je slaapt ongeveer een derde deel van je leven. Zinvol of verspilde tijd? Slapen is noodzakelijk. Door te slapen, herstelt je lichaam zich van je inspanningen overdag; je energievoorraden komen weer op peil. Ook verwerk je door te slapen de informatie die je overdag hebt opgenomen; je hersenen worden tijdens je slaap namelijk erg actief. Slapen zorgt er dus voor dat je je overdag fit voelt en energie hebt voor je activiteiten van de dag. De kwaliteit en hoeveelheid slaap is voor kinderen extra belangrijk, omdat zij in de groei zijn.

Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?

Het is vanzelfsprekend dat jonge kinderen meer slaap nodig hebben dan kinderen van 12 jaar. Hieronder zie je een overzicht van het aantal uur slaap, passend bij de leeftijd:

  • 0-1 jaar: 15-16 uur slaap per dag nodig.
  • 2-4 jaar: 12-13 uur slaap per dag nodig.
  • 5-6 jaar: 11-12 uur slaap per dag nodig.
  • 7-9 jaar: 10-11 uur slaap per dag nodig.
  • 10-12 jaar: 9-10 uur slaap per dag nodig.

Dit is een gemiddelde, misschien slaapt jouw kind juist wel langer of korter dan deze uren. Dat is niet erg, als je kind maar voldoende slaapt.

Hoe weet ik of mijn kind genoeg slaap krijgt?

Volwassenen kunnen zelf aangeven of zij zich uitgerust voelen, jonge kinderen nog niet. Zij uiten dit in hun gedrag overdag, bijvoorbeeld prikkelbaar zijn of zich moeilijk kunnen concentreren. Het is dus belangrijk om goed aan te sluiten bij de slaapbehoefte van je kind. Als ouder kun je niet de hele nacht naast het bed van je kind gaan zitten om te kijken wat je kind ’s nachts doet en of het voldoende slaapt. Toch kun je hier wel achter komen.

Een checklist om te kijken of je kind voldoende slaapt

Als je wilt weten of jouw kind voldoende slaapt, let dan eens op de volgende zaken:

  • Totale aantal uur slaap: Hoeveel uur slaapt je kind in totaal per dag?
  • Slapen overdag: Hoeveel uur slaapt je kind overdag? Van hoe laat tot hoe laat doet hij een dutje?
  • Slapen ’s avonds: Hoe laat gaat hij ’s avonds slapen? Valt hij makkelijk in slaap? Hoe vaak wordt hij ’s nachts wakker?
  • Effect van de slaap: Is je kind makkelijk wakker te krijgen? Is je kind uitgerust als hij wakker wordt? Heeft je kind overdag een goed humeur en kan hij zich goed concentreren?

Slaapproblemen of een slaaptekort?

Het gedrag wat je kind overdag laat zien, geeft je informatie over een eventueel slaaptekort. Oogt je kind vermoeid? Is je kind snel nukkig en geïrriteerd? Heeft je kind moeite om zich te concentreren? Deze symptomen kunnen wijzen op een slaaptekort.

Lees meer
8 Tips die jouw kind helpen weerbaarder te wordenOntdek de oorzaak van het slaapprobleem