Sommige kinderen kunnen maar niet in slaap komen of worden ’s nachts wakker, hebben enge dromen, zijn ’s morgens heel vroeg wakker of juist niet wakker te krijgen. Door deze slaapproblemen zijn ze overdag minder fit, kunnen ze zich moeilijker concentreren en zijn ze prikkelbaarder. Wat is normaal, wanneer heeft je kind slaapproblemen en wat kun je er zelf aan doen?
In dit blog lees je wat je zelf kunt doen aan de slaapproblemen van je kind: tips voor een fijne slaapomgeving, lekker slapen en voor als je kind ‘s nachts wakker wordt.
Tips voor een fijne en rustgevende slaapomgeving
Om goed te kunnen slapen, heeft je kind een voor hem veilige en rustige omgeving nodig. Hieronder vind je tips voor een fijne omgeving voor je kind:
- Maak van het bed alleen een slaapplek: je kind moet zijn bed leren associëren met ‘slapen’ en niet met iets anders zoals spelen of gamen.
- Zorg ervoor dat het donker genoeg is: als het donker wordt, gaat je lichaam meer melatonine aanmaken, waardoor je slaperig wordt.
- Houd de slaapkamer overzichtelijk: speelgoed wat op de grond ligt, kan er in het donker angstaanjagend uitzien en angst oproepen bij kinderen.
Bovenstaande tips kunnen je helpen om een fijne omgeving te creëren voor je kind. Dit zijn belangrijke voorwaarden om lekker te kunnen slapen.
Tips waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je kind lekker slaapt
Naast een rustgevende slaapomgeving, tref je hieronder een aantal praktische tips die je kunnen helpen om je kind lekker te laten slapen:
- Stem de hoeveelheid slaap en de bedtijd af op de slaapbehoefte van je kind: lees hier hoeveel slaap jouw kind nodig heeft en hoe je erachter kunt komen of jouw kind voldoende slaapt. Misschien heeft jouw kind geen middagslaapje meer nodig.
- Probeer zoveel mogelijk vaste slaaptijden aan te houden: voor de regelmaat en biologische klok is het belangrijk om ’s avonds zoveel mogelijk op dezelfde tijd te gaan slapen, ook in het weekend.
- Zorg voor ontspanning, vermijd inspanning: nog even rennen voor het slapen gaan of verstoppertje doen, verhoogt op korte termijn juist de alertheid van je kind. Dit maakt je kind klaarwakker.
- Neem de tijd voor het naar bed gaan: je kind heeft even tijd nodig voor de overgang van waken naar slapen. Neem hier dus de tijd voor, bijvoorbeeld twintig minuten voor het hele bedritueel.
- Houd een standaard bedritueel aan: dit is niets nieuws, maar wel erg belangrijk. Zorg iedere avond voor dezelfde routine, bijvoorbeeld: aankondigen van de bedtijd, uitkleden, wassen en tandenpoetsen, samen kletsen of (voor)lezen.
- Geen mobiel, tablet, spelcomputer in bed: het gebruik van deze apparaten stimuleert de hersenen juist om wakker te blijven.
- Blijf nog even in het donker bij je kind: een paar minuten in het donker of met een klein lichtje aan bij je kind blijven (jouw kind ligt in bed), helpt hem te ontspannen in het donker.
Tips voor als je kind ‘s nachts wakker wordt
Het is prettig als je kind ‘s nachts doorslaapt of weer in slaapt valt na wakker liggen. De volgende tips kunnen je helpen als je kind ‘s nachts wakker wordt:
- Praat met je kind als hij bang is of naar heeft gedroomd: bij een nachtmerrie weet je kind zich nog goed de inhoud te herinneren en is hij bang. Je kind heeft behoefte aan troost, voordat het weer rustig kan gaan slapen.
- Laat je kind weten dat je in de buurt bent: het idee dat je kind altijd naar je toe kan gaan als hij niet kan slapen, helpt je kind om juist wel in zijn eigen bed te blijven. Eventueel kun je zelfs een walkie talkie hiervoor gebruiken om te laten weten dat jij er bent.
- Laat je kind in zijn eigen bed slapen: hiermee voorkom je dat hij er aan went om bij jou te slapen en je in een vicieuze cirkel terecht komt, waarbij je kind niet meer zonder jou kan slapen. Je kunt natuurlijk wel naast het bed zitten of op een matras naast het bed gaan liggen.
Lees meer