Mijn kind voelt zich snel aangevallen

22/04/2016

Voelt jouw kind zich snel aangesproken? Wordt het boos of verdrietig om een opmerking of grapje? Lees hier hoe je jouw kind helpt om dingen minder persoonlijk aan te trekken en meer zelfvertrouwen te krijgen.

 • Er wordt een grapje gemaakt en je kind wordt hier boos over.
 • De juf geeft een voorbeeld en je kind denkt dat het over hem gaat.
 • Bij kritiek doet je kind zijn handen voor zijn oren en wil het niet luisteren.
 • In de klas lachen een paar kinderen en je kind denkt dat zij hem uitlachen.
 • Je kind voelt zich snel beledigd als anderen een opmerking over hem maken.

Misschien let je inmiddels extra op je woorden, omdat je weet dat sommige dingen gevoelig liggen voor je kind. Waar komt het vandaan dat je kind zich snel aangevallen voelt?

Waarom voelt mijn kind zich zo snel aangevallen?

Dit heeft te maken met het zelfvertrouwen van je kind. Een kind met weinig zelfvertrouwen ziet opmerkingen van anderen als bevestiging dat het niet goed is: ‘Zie je wel, ik doe het weer niet goed’. Daarom liggen grapjes en kritiek vaak gevoelig, omdat je kind dit interpreteert als dat anderen hem niet leuk vinden.

Als je kind ook nog perfectionistisch is en dingen goed wil doen, krijgt het vaak te maken met teleurstelling. Het heeft zo’n hoge lat waar het steeds niet aan kan voldoen. Je kind kan zich dan gefaald voelen en onzeker worden omdat het niet voldoet aan wie het graag wil zijn.

Lees ook: Heeft mijn kind een negatief zelfbeeld?

6 Tips waardoor jouw kind zich minder snel aangevallen voelt

Hoe kun je jouw kind helpen om dingen minder persoonlijk aan te trekken en wat sterker in zijn schoenen te staan? Gebruik deze tips:

 • Neem je kind serieus in zijn beleving, ook al vind jij het misschien onterecht dat je kind zich druk maakt over een opmerking. Als je meteen zegt: ‘Dat is niet zo’ en ‘Maak je er niet zo druk over’, kan je kind het idee ontwikkelen dat hij raar is en weer niet voldoet. Benoem daarom: ‘Ik zie dat jij dat grapje helemaal niet leuk vindt, ben je er boos over?’. Daarna kun je uitleggen hoe jij denkt dat het bedoeld is.
 • Help je kind om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Je kind heeft vertrouwen in zichzelf nodig, wat het onder krijgt door zelf tot oplossingen te komen. Lees ook: Tips positief zelfbeeld kind.
 • Maak in kritiek naar je kind onderscheid tussen gedrag en persoon. Je kind mag leren om kritiek te zien als opmerking over zijn gedrag wat hij eventueel kan veranderen en dat kritiek niets zegt over of hij een leuk persoon is. Je kunt hem hierbij helpen om in je kritiek persoon en gedrag los te koppelen: ‘Je doet nu iets wat ik vervelend vind’ in plaats van ‘Je bent vervelend’. Lees ook: Mijn kind leren omgaan met kritiek.
 • Geef een ik-boodschap als je kind storend gedrag vertoont. Door jij-boodschappen (‘Je luistert weer eens niet’) voelen kinderen zich snel aangevallen. Terwijl ze bij ik-boodschappen veel sneller geneigd zijn om hun gedrag aan te passen. Een ik-boodschap bestaat uit: gedrag + gevoel + gevolg (volgorde is niet belangrijk). Een voorbeeld: ‘Als je niet luistert, vind ik dat vervelend, omdat ik het dan straks nog een keer moet uitleggen en we minder tijd overhouden voor leuke dingen’.
 • Besteed extra aandacht aan de positieve kanten van je kind. Laat je kind zichzelf tekenen en erbij schrijven wat hij leuk vindt aan zichzelf. Gooi over met een bal en noem allebei kwaliteiten van jezelf. Laat je kind een foto maken van iets waar hij trots op is van zichzelf.
 • Leer je kind te relativeren. Hoe weet je dat die ander zo over je denkt? Waardoor denk je dat het over jou gaat, hebben ze jouw naam genoemd? Wat is het ergste wat dan kan gebeuren? Door vragen te stellen, kun je je kind bewust maken van zijn niet-helpende gedachten en ziet je kind het van een andere kant.

Lees meer
Jouw kind meer zelfvertrouwen?

Wil je dat jouw kind leert om meer te relativeren en zelfverzekerder wordt? Dan is een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar iets voor jouw kind.

Zo help je jouw kind als het heel boos isMijn kind is vaak bang en heeft last van angsten