Op deze manier help jij je kind om voortaan nee te zeggen

28/01/2016

‘Als jij de antwoorden niet geeft, vind ik je stom’. Oei.. zeg dan nog maar eens ‘nee’.
Voor kinderen kan het best lastig zijn om nee te zeggen als ze iets niet willen. Stel je voor dat de ander je dan niet meer aardig vindt. Alleen.. ‘ja’ zeggen terwijl je ‘nee’ wilt, geeft ook weer zo’n vervelend gevoel.
Help je kind daarom zijn grenzen aan te geven en ‘nee’ te durven zeggen!

Mijn kind durft geen nee te zeggen: wat is er aan de hand?

Als je kind het moeilijk vindt om nee te zeggen, is het waarschijnlijk bang:

  • om de ander teleur te stellen.
  • dat de ander boos op hem wordt.
  • dat de ander niet meer met hem wil spelen en hem afwijst.

Je kind is onzeker en bezig met wat anderen van hem vinden. Het helpt als hij leert dat iedereen een eigen mening mag hebben. En dat hij nog steeds een leuk persoon is als hij iets niet wilt.

Vraag je kind regelmatig naar zijn mening

Als je kind onzeker is, zal het bang zijn dat het iets verkeerds zegt of afgewezen wordt om zijn mening. Het heeft wat oefening nodig, voordat je kind durft te zeggen wat hij ervan vindt. Dan helpt het dat je kind eerst thuis ervaart dat het zijn eigen mening mag hebben.

Vraag je kind hoe hij over dingen denkt. Bijvoorbeeld als er iets gebeurd is op school of jullie iets zien op tv of internet. Luister naar wat je kind vertelt en stel er vragen over. Bijvoorbeeld: ‘Hoe vind jij dat?’, ‘Hoe denk jij daarover?’, ‘Wat zou jij dan doen?’. Zo wordt je kind bewust van wat hij wel/niet wilt en leert hij dit te uiten.

Zo help jij je kind om voortaan ‘nee’ te zeggen

Om vervelende situaties te voorkomen, is het handig als je kind voor zichzelf durft op te komen en zijn grenzen kan aangeven. Bekijk de poster hoe jouw kind voortaan ‘nee’ zegt of lees de tips hieronder:

  • Nee is oké als je iets niet wilt: bespreek met je kind dat iedereen ‘nee’ mag zeggen en we allemaal een eigen mening hebben. En hoe je je voelt als je doet wat de ander wilt, maar het zelf eigenlijk niet wilt. Neem het serieus als je kind bang is dat de ander boos wordt of hem niet meer aardig vindt als hij nee zegt. Bedenk samen wat je kind dan zou kunnen doen.
  • Oefen met je kind hoe je overtuigend nee kunt zeggen. Er zit een verschil in een zachtjes ‘nee’ en een duidelijk ‘nee’, waarbij de ander merkt dat er geen ruimte is om er toch een ‘ja’ van te maken. Een stevige houding is hierbij belangrijk, dat je kind goed rechtop staat, de ander aankijkt en overtuigend ‘nee’ zegt.
  • Laat je kind ook uitleggen waarom het nee zegt. Andere kinderen worden niet zomaar boos en willen nog wel met je spelen, als ze begrijpen waarom je nee zegt. Je kind kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Nee, ik wil mijn pen niet uitlenen, want het is mijn lievelingspen’.
  • Weet je kind nog even niet wat hij wilt? Dan mag je kind ook zeggen dat hij er nog even over nadenkt en het later vertelt.
  • Is het niet gelukt om nee te zeggen? Bespreek samen met je kind hoe de situatie gegaan is, zonder je kind hiervoor te veroordelen. Vraag: ‘Hoe had je gewild dat het zou gaan?’, ‘Wat had je willen zeggen?’. En hoe je kind het de volgende keer kan doen.

Om nee te kunnen zeggen, heeft je kind zelfvertrouwen nodig. Dat je jezelf leuk vindt, ondanks wat de ander van je vindt. Om zelfvertrouwen te krijgen, is het belangrijk dat je kind voelt dat anderen vertrouwen in hem hebben, dat hij zelf dingen kan doen. Geef je kind verantwoordelijkheden die passen bij zijn leeftijd. Zoals een boodschapje doen, oma bellen, helpen met koken. Lees hier meer hoe jij je kind helpt aan een positief zelfbeeld.

Lees meer
Jouw kind leren nee te zeggen en weerbaarder?

Laat je kind een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar doen.

Download gratis de tips
Nee durven zeggen
Poster: Zo wordt jouw kind een doorzetterPoster: Leerstijlen, hoe is jouw kind slim?