Mijn kind praat kinderachtig

31 May 2018

Zet jouw kind in sommige situaties ineens een ander stemmetje op? En praat het dan op een kinderachtige toon of met een hoog piepstemmetje? Misschien wil je weten of dit normaal is en wat je ermee kunt doen. Lees dan snel verder.

Mijn kind praat met een babystem

Als kinderen een andere stem opzetten, bijvoorbeeld een hoog stemmetje, vinden we dat dit niet meer past bij de leeftijd. Toch komt het bij veel jonge kinderen voor. Dit heeft ermee te maken dat de fantasie en werkelijkheid nog door elkaar heen lopen bij kinderen tot zes jaar. En ze in een fase zitten waarin ze snel ontwikkelen, maar zich soms nog klein voelen.

Wat betekent het als je kind met een andere stem praat?

Het kan verschillende redenen hebben als je kind met een ander stemmetje praat:

 • Je kind vindt sommige situaties spannend en zet dan een andere stem op.
 • Je kind heeft er behoefte aan om af en toe zich nog even ‘klein’ te voelen, bijvoorbeeld omdat het dan minder hoeft te kunnen.
 • Je kind valt terug in jonger gedrag, omdat er iets (ingrijpends) is gebeurd.
 • Je kind weet dat het een bepaalde reactie krijgt als het zijn andere stem opzet en gebruikt dit (onbewust), bijvoorbeeld om aandacht te krijgen.
 • Je kind heeft het overgenomen van een ander kind of vindt het leuk om deze stem te gebruiken.

Meestal is het een fase die weer voorbij gaat

Als ouder kun je bang zijn dat anderen je kind raar vinden of zelfs kunnen gaan pesten om zijn gedrag. Dan kan het helpen om te bedenken in hoeverre je kind er last van heeft op dit moment. Meestal is het praten met een ander stemmetje tijdelijk en gaat het vanzelf over.

Probeer er eerst een tijdje niets van te zeggen. Als je er normaal over doet en er niet speciaal aandacht aan schenkt, kan het dat je kind vanzelf weer vaker zijn echte stem gebruikt. Tenzij je weet dat je kind iets spannend vindt. Dan is het wel belangrijk om aandacht te hebben voor hoe het zich voelt en te benoemen dat het spannend is.

Tips om je kind te helpen zijn ‘grote’ stem te gebruiken

Mocht je het een tijdje hebben aangekeken en merken dat het niet vanzelf over gaat, dan helpt het wellicht om er wat aandacht aan te schenken. Hieronder vind je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:

 • Leg je kind uit wat het effect is van zijn andere stem. Waarschijnlijk heeft je kind nog helemaal niet door hoe het overkomt op anderen als het met een hoge piepstem praat. Ga zelf eens met een hoog stemmetje praten en vraag je kind wat hij nu over je denkt: vindt hij je klinken als iemand die zich groot en zeker voelt en waar hij wel mee wil spelen? Leg uit dat anderen daardoor kunnen denken dat hij nog klein is en nog niet alles kan.
 • Accepteer de andere stem en geef deze een naam. Boos worden en zeggen dat je kind het niet meer moet doen, werkt meestal averechts. Zie het als iets wat er (tijdelijk) bij hoort. Leg aan je kind uit dat je ziet dat hij het soms even nodig heeft om met zijn jonge stem te praten en bedenk hier een naam voor. Bedenk ook een naam voor de grote stem van je kind. Zo kun je je kind bewustmaken van zijn stemgebruik en het inzicht geven dat het zelf kan kiezen welke stem het gebruikt.
 • Houd het positief. Corrigeer je kind niet steeds als het zijn kleine stem opzet en benoem juist vooral wanneer jij je kind al groot en moedig vond en dat ook hoorde aan zijn stem (wat je aandacht geeft, groeit).
 • Laat je kind zich groot voelen. Je kind krijgt zelfvertrouwen als het zoveel mogelijk zelf dingen kan oplossen. Laat je kind zelf nadenken en tot oplossingen komen, zodat het zich groot voelt en zijn kleine stem steeds minder nodig heeft. Lees hier meer.
 • Spreek je kind aan op ‘groot’ gedrag. Kinderen willen over het algemeen graag dingen kunnen en groot zijn. Zo vertelde een moeder mij dat ze haar dochter wees op haar ‘stoere meiden stem’. Een vader vertelde dat hij zijn dochter op momenten van haar hoge stemmetje aansprak op dat ze nu een grote zus is met de baby op komst.
 • Geef je kind ruimte om zich soms even klein te voelen. Soms vindt je kind dingen spannend of is het moe en vol van alles. Laat je kind merken dat het ‘oké’ is zoals het is, geef een extra knuffel en maak eventueel afspraken over wanneer hij zijn jonge stem thuis mag gebruiken (bijv. met spelen).
 • Spreek een signaal af met je kind om hem te helpen herinneren aan zijn grote stem als dit zich voordoet in een situatie. Bijvoorbeeld wijzen naar je mond of een grappig codewoord.

Lees meer
Training zelfvertrouwen & weerbaarheid

Gebruikt jouw kind vaak een ander stemmetje omdat het zich mogelijk onzeker voelt? En wil je het helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden? Laat je kind dan meedoen met de weerbaarheidstraining 4-7 jaar of weerbaarheidstraining 8-12 jaar!

Bel 085-4017182 of stuur een bericht voor meer informatie.

Mijn kind praat kinderachtig
4.5 door 6

Mijn kind luistert niet – 9 tipsPoster Emoties bij kinderen
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Mijn kind praat kinderachtig
4.5 door 6

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...