Heb je je kind al een paar keer geroepen voor het eten en krijg je geen reactie? Lijkt je kind op sommige momenten Oost-Indisch doof? Doet jouw kind maar niet wat je tegen hem zegt en heb je al van alles geprobeerd? Lees dan eens deze tips om ervoor te zorgen dat je kind sneller naar je luistert!
Waarom je kind niet luistert
Met niet luisteren wordt meestal bedoeld dat je kind niet doet wat je van hem vraagt. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:
- Je kind hoort je echt niet, omdat het opgaat in waar het mee bezig is. Zeker jonge kinderen kunnen helemaal in hun spel zitten en missen wat er om hen heen gebeurt.
- Je kind wil niet stoppen, omdat het iets leuks doet.
- Je kind krijgt te weinig ruimte, er wordt hem steeds verteld wat hij wel en niet moet doen, waardoor het zich hier tegen gaat verzetten.
- Je kind snapt het doel niet achter de opdracht, waarom moet het bijvoorbeeld iedereen een hand geven op de verjaardag.
- Je kind is overprikkeld en sluit zich af voor de buitenwereld.
Ongehoorzaamheid hoort erbij
In de peutertijd begint het al: je kind roept ‘nee’ of doet precies het tegenovergestelde van wat je zegt. En eigenlijk is dit heel gezond gedrag: zo leert je kind dat het een zelfstandig persoontje is die dingen wel en niet wil. Dat helpt hem later om zichzelf te durven zijn, een eigen mening te hebben en door te zetten. Denk je eens in hoe het zou zijn als je kind altijd doet wat je zegt, volledig volgzaam is, bijna een robot?
Kinderen zijn zelf ook liever gehoorzaam
Soms krijg je het idee dat je kind het expres doet of je uitprobeert. Of je hoort mensen zeggen dat jij de baas bent en je consequent moet zijn. Kinderen hebben niet de intentie om expres vervelend te zijn. Ze krijgen liever positieve aandacht, in plaats van vermanende woorden en straf. Soms weet je kind niet hoe hij het anders kan doen en dan helpt het om te kijken welke aanpassingen je zelf kunt doen en welke vaardigheid je kind hierin kan leren.
9 Tips waarmee je kind sneller naar je luistert
Het kan gebeuren dat je zelf geïrriteerd en boos raakt, omdat je kind steeds maar niet luistert. En misschien heb je al van alles geprobeerd – van vriendelijk tot streng – en lijkt niets te werken. Hieronder vind je een aantal tips waardoor je kind sneller luistert:
- Zorg dat je (letterlijk) in beeld bent. Roep niet van een afstandje, maar loop naar je kind toe, ga op ooghoogte zitten en zorg dat je contact maakt met je kind. Raak je kind even aan, zodat je zijn aandacht hebt.
- Vertel je kind wat je van hem verwacht in plaats van wat hij niet moet doen. Dus: ‘Leg je auto’s zachtjes op de grond’ in plaats van ‘Niet gooien met je auto’s’. Want dan zal je kind juist eerder doen wat het niet moet doen (het roze-olifant-verhaal).
- Gebruik korte zinnen en geef concrete opdrachten. Je kind hoort vaak alleen je eerste woorden. Maak het concreet: ‘Doe je Lego in de bak’ in plaats van ‘Ruim alle rommel op’.
- Laat je kind herhalen wat je tegen hem zegt. Vraag: ‘Dus wat ga je nu doen?’. Zo wordt je kind gestimuleerd om te verwerken wat je net tegen hem hebt gezegd.
- Geef je kind twee keuzes. Zeker bij kinderen met een sterke eigen wil, helpt het om het twee keuzes te geven binnen jouw kader. Bijvoorbeeld als het bedtijd is voor je kind: ‘Wil je eerst tandenpoetsen of uitkleden?’.
- Is je kind teleurgesteld omdat het ergens mee moet stoppen? Geef dan eerst aandacht aan het gevoel van teleurstelling: ‘Balen hè dat je moet stoppen, je wilde zo graag nog veel langer spelen!’ en daarna ‘Helaas moeten we nu eerst eten’. Deze erkenning kan helpen om het makkelijker te accepteren en mee te bewegen met jou.
- Kijk naar de behoefte van je kind. Stel jezelf de vraag: ‘Waarom doet mijn kind zoals het doet?’. Dat betekent uiteraard niet dat je daaraan toegeeft, maar kan wel helpen om je kind meer te begrijpen, zodat het zich gehoord voelt en ‘meewerkt’.
- Vertel aan je kind wat zijn gedrag met je doet. Hiervoor kun je een ‘ik’-boodschap gebruiken, die is opgebouwd uit: het gedrag van je kind + jouw gevoel + gevolg (bijv. ‘Als je op de bank blijft hangen, vind ik dat vervelend, want dan is er minder tijd over om na het eten wat leuks te doen’. Als je kind begrijpt welk gedrag jij lastig vindt en waarom, zal het eerder geneigd zijn om hiermee te stoppen. Lees hier meer.
- Bespreek het ‘niet luisteren’ en vraag je kind naar ideeën. Als je kind je vaak niet hoort of niet doet wat je zegt, kun je dit aankaarten op een rustig moment. Vraag je kind: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het je lukt om meteen te komen, ook al wil je nog spelen?’.
Lees meer