Je kind luistert niet en je hebt al twee keer gewaarschuwd. Ja hoor, je kind gaat gewoon door en dus ben je er helemaal klaar mee: hij krijgt een time-out. ‘Ga maar nadenken over wat je gedaan hebt en als je weer normaal kan doen, mag je weer komen’. Hoe effectief is die time-out en wat bereik je er eigenlijk mee bij je kind? Je leest het in dit blog.
De time-out
Het strafstoeltje, de ‘stouthoek’ of de trap wordt nogal eens ingezet als time-out bij kinderen die ongewenst gedrag vertonen. Ook in opvoedprogramma’s is het een populair middel. Het werkt simpel: je waarschuwt je kind en als hij niet luistert, zet je hem op de strafplek. Vervolgens stel je de timer in op een aantal minuten, aansluitend bij zijn leeftijd. Als de ingestelde tijd voorbij is, haal je je kind van zijn plek en mag het na een ‘sorry mama’ weer komen.
Het gaat vaak niet zonder strijd
Helaas verloopt de time-out niet altijd even soepel. Je kind raakt overstuur en huilt, schreeuwt of gilt. Dat moet je dan ook nog negeren, want een haast onmogelijke opgave is. Of je kind blijft niet zitten en je belandt in een strijd van trap op, trap af, trap op, trap af, trap op.. In het meest positieve geval zit je kind braaf zijn tijd uit en zegt het ‘sorry’ om weer verder te kunnen gaan met spelen. En ondertussen ben jij moe en gefrustreerd van al het gedoe.
Hoe effectief is die strafplek nou eigenlijk?
Je zet je kind op een strafplek, omdat je wilt dat hij leert van zijn gedrag. Maar waarom moet je je kind toch steeds weer op die strafplek zetten? Blijkbaar leert het er niet zoveel van als je zou willen. Hoe komt dat?
Denk maar eens aan je eigen ervaringen dat je als kind voor straf op de gang of de trap moest. Hoe voelde je je toen? Ging je je daar beter van gedragen?
Gevolgen van de strafplek voor jou en je kind
Als je je kind apart zet, verbreek je tijdelijk het contact tussen jullie. Eigenlijk zeg je: ‘Je bent pas weer leuk als je doet wat ik wil’. Dit zorgt voor gevoelens van onzekerheid, angst en afwijzing bij je kind. Je kind wil er juist bij horen en zich geaccepteerd voelen. Ook geef je je kind de boodschap dat zijn emoties er niet mogen zijn, want hij moet ‘afkoelen’. Hierdoor leert hij niet om zijn emoties te reguleren.
En waarschijnlijk word jij er zelf ook niet heel blij van. Want meestal voel je je machteloos en gefrustreerd omdat je kind niet naar je luistert. Onbedoeld beland je in een machtsstrijd van wie de baas is in huis. Op zo’n moment raak je het contact met je kind even kwijt. De hele situatie kost een hoop energie. Liever heb je het fijn met je kind.
Alternatieven voor de strafplek
De tijd en energie die je kwijtraakt aan een time-out, kun je positiever besteden: van een lastig opvoedmoment een leermoment maken voor je kind. Hoe doe je dat? Bekijk hieronder de alternatieven voor als je kind moeilijk gedrag vertoont of even rustig moet worden: