Vind jij het lastig om te peilen wat er in je kind omgaat? Is het niet zo’n prater en moet je het er echt uittrekken? Vindt jouw kind al snel dat je aan het zeuren bent? Waarschijnlijk wil je toch weten wat er in je kind omgaat en hem helpen zich meer te kunnen verwoorden. Hoe doe je dat? Lees hiervoor de tips in dit blog!
Mijn kind is gesloten
Het ene kind is van nature introverter dan het andere kind. Als jouw kind gesloten is, kun je dat merken aan de volgende uitingen:
- Je kind vertelt weinig uit zichzelf.
- Je kind zegt ‘goed’ of ‘gewoon’ als je vraagt hoe het op school was.
- Je kind heeft moeite om te verwoorden wat het denkt en voelt.
- In gezelschap is je kind terughoudend en zegt het weinig tot niets.
- Je kind vindt het lastig of spannend om contact te maken met anderen.
- Je kind is introvert en in zichzelf gekeerd.
- Je kind zegt het niet als er iets is, dit merk je aan zijn gedrag.
Hoe komt het dat mijn kind gesloten is?
Het kan ingewikkeld zijn om hoogte te krijgen van wat er in je kind omgaat als jouw kind gesloten is. Misschien vraag je je af hoe het komt dat het gesloten is en weinig uit zichzelf vertelt. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:
- Je kind heeft een introvert karakter en is terughoudend.
- Je kind is onzeker, heeft last van (sociale) faalangst en durft zichzelf niet te laten zien.
- Je kind heeft ervaringen meegemaakt waarin het zich afgewezen voelde om wat het dacht, voelde of deed.
- Je kind is nog jong en leeft in het ‘nu’. School is school en thuis is thuis. Als je kind thuiskomt uit school, praat het niet meer over school.
- Thuis wordt er niet makkelijk over gevoelens gepraat of is één van de ouders ook introvert.
- Je kind zit in een omgeving waar zijn mening en gevoelens er niet mogen zijn.
- Je kind zit (tijdelijk) niet lekker in zijn vel en kan niet uiten wat hem dwars zit.
Is het erg dat mijn kind gesloten is?
Het ene kind is opener en extraverter dan het andere kind. Als je kind introvert is, heeft het kwaliteiten die voor extraverte kinderen juist lastig zijn, bijvoorbeeld: luisteren, geduld hebben, eerst observeren. Anderzijds heeft je kind het nodig om zich te kunnen openstellen voor anderen. Juist in interactie met anderen leer je over jezelf en de wereld om je heen. Expressie kunnen geven aan zichzelf, helpt je kind zich fijn te voelen en te verbinden met anderen.
Het kan goed zijn om na te gaan in hoeverre jouw kind kan uiten wat er in hem leeft en zichzelf durft te laten zien. Je kunt je kind hierin ondersteunen met de tips hieronder.
9 Tips voor als jouw kind gesloten is
Als jouw kind gesloten is en weinig uit zichzelf vertelt, kunnen de volgende tips helpen:
- Nodig je kind naast praten ook non-verbaal uit om zich te uiten. Een open luisterende houding, knikken, een knipoog, aanraking, aai over zijn hoofd, hand op zijn schouder.
- Kies een handig moment om te praten. Als je kind uit school komt, heeft het niet altijd zin om te praten en wil het liever lekker gaan spelen. Het kan helpen om op een later moment te vragen naar de dag.
- Praat met je kind terwijl je iets aan het doen bent. Het kan voor je kind ongemakkelijk zijn om te gaan zitten om te praten. Iets doen en ondertussen praten kan helpen. Bijvoorbeeld: onderweg in de auto, tijdens het eten, samen wandelen, fietsen of spelen.
- Stel open vragen. Een gesloten vraag is een vraag waar je met ‘ja’ of ‘nee’ op antwoordt, zoals ‘Was het leuk?’. Een open vraag begint vaak met woorden als ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘hoe’ en nodigt uit meer te vertellen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe vond je de gymles?’, ‘Wat is het leukste wat je vandaag gedaan hebt?’.
- Vraag door op wat je kind zegt. Bijvoorbeeld: ‘Wat was er goed?’ als je kind zegt ‘Goed’. Als je kind vaak zegt ‘Ik weet het niet’, kun je vragen: ‘Wat weet je niet?’, ‘Wat zou je zeggen als je het wel zou weten?’. Of stel je vraag op een andere manier.
- Leg je kind uit dat het je helpt om af en toe te vertellen wat je bezig houdt. Anders blijft het in je hoofd zitten en raakt je hoofd vol of komen er steeds meer gedachten, waardoor je hersenen dingen verzinnen die niet kloppen.
- De kaartjes van Praatprikkels kun je gebruiken om in gesprek te gaan over allerlei thema’s. Dit kan makkelijker zijn dan rechtstreeks praten over zichzelf.
- Zoek naar een andere manier dan praten waarmee je kind zich kan uiten. Door sporten, op de trampoline springen, in de natuur zijn, creatief bezig zijn zoals tekenen of schilderen.
- Als je kind moeite heeft met contact maken, kun je je kind ondersteunen in het aanleren van sociale vaardigheden. Tips sociale vaardigheden aanleren kind.
Lees meer
Training zelfvertrouwen en weerbaarheid voor jouw kind
Wil je jouw kind helpen om zichzelf meer te durven laten zien en te uiten wat er in hem omgaat? Dan is de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar iets voor jouw kind!
Vind hier wat je zoekt!
Laatste blogs
Thema’s
- Angst (21)
- Boosheid (21)
- Faalangst (42)
- Gevoelige kinderen (20)
- Gratis oefeningen (1)
- Gratis posters (28)
- Kritiek (7)
- Lastig gedrag (41)
- Negatief zelfbeeld (30)
- Ontwikkeling (4)
- Pesten (16)
- Positief denken (25)
- School (15)
- Slapen (7)
- Sociale vaardigheden (34)
- Teleurstellingen (15)
- Verdrietig zijn (15)
- Verlegenheid (10)
- Vriendschappen (19)
- Weerbaarheid (47)
- Zelfvertrouwen (70)