9 Manieren om je kind meer te laten vertellen

19/05/2016

Vertelt jouw kind weinig uit zichzelf? Krijg je meestal een mompelend ‘goed’ als je vraagt hoe school was? Dat is lastig als je wilt weten wat er in je kind omgaat. Probeer het eens op een andere manier: lees de 9 tips waardoor jouw kind meer gaat vertellen.

Mijn kind vertelt niets over school

Je vraagt ‘Hoe was het vandaag op school?’ of ‘Wat heb je vandaag gedaan?’ en je kind geeft als enige antwoord ‘Goed’ of ‘Weet ik niet meer’. Hoe komt het dat je kind zo weinig uit zichzelf vertelt over school?

  • Voor jonge kinderen (groep 1-2) is de vraag ‘Hoe was het op school?’ te algemeen en breed. Ook is het voor hen moeilijk om terug te halen wat ze hebben gedaan op school.
  • Je kind heeft niet altijd zin om het nog over school te hebben als hij thuis is. School is dan alweer een afgesloten hoofdstuk. Voor je kind kan het zijn: school is school en thuis is spelen.
  • Mogelijk kan je kind nog niet goed onder woorden brengen wat er in hem omgaat. Zelfs als je kind ouder is en vloeiend spreekt, kan dit nog lastig zijn.

Als je kind geen prater is

Is jouw kind gesloten en vindt hij het moeilijk om zijn gevoelens te uiten? Kijk dan eens naar zijn gedrag. Kinderen maken veel duidelijk met hun gedrag, meestal meer dan ze met woorden aangeven. Merk je een verandering op in zijn gedrag? Trekt je kind zich meer terug of wordt hij juist sneller boos? Lees hier meer over wat er achter het gedrag kan zitten van je kind.

9 Manieren om je kind meer te laten vertellen

Hieronder vind je negen tips waarmee jij je kind meer laat vertellen. Welke ga jij deze week toepassen?

  • Stel open vragen: vragen die je niet met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. Vragen die beginnen met waar, wanneer, wie, wat, hoe. Zo komt er eerder een gesprek op gang dan als je gesloten vragen stelt aan je kind.
  • Maak je vraag concreet: ‘Wat vond je vandaag het leukste en wat vond je het meest stom?’ Of: ‘Wat vond je vandaag het makkelijkste/moeilijkste?’, ‘Hoe deed de juf of meester vandaag?’ en ‘Met wie heb je tijdens het buitenspelen gespeeld?’.
  • Vraag naar de gedachten en gevoelens van je kind. Als ouder wil je graag weten of je kind zich fijn voelt en lekker in zijn vel zit. Heb aandacht voor hoe je kind zich voelt en wat hem bezighoudt. Je kunt hier achter komen door te vragen: ‘Hoe vond jij dat?’, ‘Hoe voelde jij je toen?’, ‘Hoe was dat voor jou?’, ‘Wat denk je dan als dat gebeurt?’.
  • Maak gebruik van beelden. Vraag aan je kind: ‘Als er een filmpje van was gemaakt, wat zou je dan zien?’ of ‘Als er vandaag een vlieg in de klas rondvloog, wat zou die dan hebben gezien?’.
  • Doe eens een raadspel: ‘Ik denk dat jij vandaag … hebt gedaan’.
  • Praat met je kind als jullie samen iets aan het doen zijn. Voor een gesprek gaan zitten, is voor kinderen ongemakkelijk. Je kind praat makkelijker terwijl jullie iets doen. Zoals tijdens een spelletje, de tafel dekken, onder het fietsen.
  • Laat stiltes vallen. Kinderen hebben tijd nodig om wat er in hun hoofd zit om te zetten in woorden. Dat gaat nog niet altijd zo snel als bij volwassenen. Wacht even tien seconden als je iets hebt gevraagd.
  • Klets met je kind in bed: als je kind overdag niet wil praten en bezig is met andere dingen, kun je ’s avonds in bed de dag afsluiten. Dit kun je doen met het Smoeltjesschrift of boekje Slaapklets.
  • Gebruik een zorgenmonster of emotiedoosje. Is je kind niet zo’n prater? Laat je kind dan af en toe briefjes stoppen met tekeningetjes of verhaaltjes in een zorgenmonster of emotiedoosje. Je kind kan deze zelf knutselen.

Kijk ook eens kritisch naar je eigen houding. Ben je oprecht benieuwd wat je kind bezighoudt of proeft je kind dat jij een verborgen agenda hebt met de vragen die je stelt? Geef je je kind ook ruimte voor negatieve ervaringen en gevoelens? Luister je echt of ben je ondertussen met andere dingen bezig?

Lees meer
Training voor jouw kind?

Heeft jouw kind moeite om zijn gevoelens te uiten of merk je dat het niet lekker in zijn vel zit? Dan kan de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar helpen.

Mijn kind is vaak bang en heeft last van angstenZo leert jouw kind relativeren