Mijn kind kan niet kiezen

30/04/2019

Heeft jouw kind vaak last van keuzestress? Kan het blijven twijfelen of bang zijn om de verkeerde keuze te maken? Wil je weten hoe je jouw kind kunt helpen om keuzes te maken? Lees dan snel verder!

Mijn kind twijfelt bij alles

Je hebt dagelijks te maken met keuzes, dat geldt ook voor jouw kind. Wat je op je brood doet, met wie je speelt, wat je doet als je thuis bent, of je iets nu doet of later. Keuzes maak je zowel bewust als onbewust. Logica (redeneren) en emoties spelen een rol in het nemen van beslissingen.

Angst is de grootste bron van twijfel: angst voor het onbekende, voor iets anders leuks moeten missen, voor de verkeerde keuze. Angst kan zo verlammend werken dat je kind gestrest raakt als het moet kiezen en uiteindelijk niet tot een keuze komt.

Waarom heeft mijn kind moeite met keuzes maken?

Het ene kind is van karakter besluitvaardiger dan het andere kind. Jongere kinderen reageren vaak vanuit hun gevoel: ‘Ik wil … ’. Naarmate je kind ouder wordt, kan zijn ratio gaan overheersen wat kiezen ingewikkelder maakt:

  • Je kind is perfectionistisch en bang om de verkeerde keuze te maken.
  • Je kind is angstig voor nieuwe dingen, niet kiezen is dan veiliger.
  • Je kind is meegaand en wil alle betrokkenen tevreden stellen.
  • Je kind overziet niet wat de gevolgen zijn van zijn keuze. Het heeft te weinig informatie, het heeft er geen beeld bij.
  • Je kind heeft een eerdere negatieve ervaring meegemaakt die lijkt op dit keuzemoment.
  • Beide keuzes zijn voor je kind nadelig, waardoor het liever niet kiest.
  • Kiezen is altijd ook iets verliezen en onzeker, je weet niet hoe het uitpakt.
Waarom is leren kiezen belangrijk voor kinderen?

Elke dag heb je te maken met keuzes. Als je besluitvaardig bent en kunt kiezen, bespaar je energie die je overhoudt voor andere dingen. Kies je niet, dan neem je geen verantwoordelijkheid en laat je anderen bepalen over jouw leven. Wanneer je jouw kind leert kiezen, help je het om op zichzelf te vertrouwen, zich open te stellen voor nieuwe dingen, verantwoordelijk te zijn en fouten te durven maken.

10 Tips: zo leer ik mijn kind kiezen

Als jouw kind moeite heeft met kiezen, kun je de volgende tips gebruiken:

  • Achterhaal waarom het maken van een keuze moeilijk is. Stel vragen: ‘Wat gebeurt er als je … kiest?’, ‘Waar twijfel je over?’, ‘Wat is het ergste dat kan gebeuren?’. Kijk of je kind genoeg informatie en overzicht heeft om te kunnen kiezen en geef uitleg.
  • Gun je kind de tijd. Soms helpt het om de keuzes alvast te noemen, aan te geven dat je kind erover na mag denken en te benoemen wanneer je erop terugkomt.
  • Zet samen de voor- en nadelen op een rijtje. Zeker als het gaat om grotere keuzes, zoals op welke sport je gaat, welke middelbare school je kiest. Maak een kolom met ‘voordelen’ en ‘nadelen’ en schrijf alles op wat je kind aangeeft.
  • Maak de keuze overzichtelijk als jouw kind het uitstelt. Koppel plezier aan het maken van een keuze, bijv. als je nu je werkstuk maakt, heb je daarna langer de tijd om te spelen. Koppel ‘pijn’ aan het niet kiezen, bijv. een laag cijfer omdat je het niet gemaakt hebt.
  • Relativeer het maken van een keuze. Bij kiezen hoort dat je altijd iets mist wat ook leuk kan zijn. Stel dat je iets anders had willen kiezen, hoe erg is dat? Kun je dat aan? 🙂
  • Help je kind vanuit zichzelf te kiezen. Als jouw kind meegaand is en rekening houdt met anderen, kun je deze vragen stellen: ‘Wat wil je zelf?’, ‘Wat vind jij het leukst?’, ‘Als je met niemand rekening hoefde te houden, wat zou je dan doen?’.
  • Gebruik kop en munt als jouw kind echt niet kan kiezen. Gooi een muntje op en koppel kop en munt aan de keuzes. Misschien merk je al dat je kind voorkeur voor heeft voor het één en daarmee dus weet wat het wil kiezen.
  • Geef je kind eigen verantwoordelijkheden en laat het zoveel mogelijk zelf oplossen. Zo stimuleer je het eigen nadenken van je kind en het ondernemen van acties. In deze poster vind je vragen die stimuleren tot zelf nadenken.
  • Stimuleer jouw kind om zijn mening te geven. Stel vragen: ‘Wat vind jij hiervan?’, ‘Wat wil jij?’, ‘Wat vind jij leuk?’. En leg je eigen dilemma’s voor: ‘Wat zou jij doen?’.
  • Geef je kind regelmatig positieve feedback als het kiest. Er zijn momenten dat je kind besluitvaardig is en aangeeft wat het wil (broodbeleg kiezen, spel op de tablet, voorkeur voor kleding). Zo doorbreek je het patroon van keuzestress.
Lees meer
Jouw kind helpen om meer op zichzelf te vertrouwen?

Wil je jouw kind helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen, zodat het durft te kiezen wat het wil? Dan is de cursus zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of cursus zelfvertrouwen kind 8-12 jaar iets voor jouw kind. Of een individuele training.

Mijn kind is ontevredenMijn kind heeft weinig zelfvertrouwen