Klaagt jouw kind over van alles? Wil het altijd meer? Triggert dit jou, waardoor jij geïrriteerd raakt en al bijna bij voorbaat ‘nee’ zegt als je kind weer met iets komt? Als je wilt weten waar die ontevredenheid vandaan komt en wat je kunt doen, lees dan vooral snel verder!
Mijn kind klaagt over alles
Krijgt je kind in jouw ogen echt genoeg en zeurt het toch steeds om meer? Bijvoorbeeld: je kind zegt dat jouw ijsje veel lekkerder was en wil een nieuwe. Als het tijd is om de Ipad af te sluiten, klaagt je kind dat het ook nooit op de Ipad mag. Je hebt je kind al een paar dikke knuffels gegeven als het roept: ‘Nog één knuffel!’. Pfff, misschien heb je jezelf al een paar keer moeten inhouden om niet te zeggen wat je eigenlijk wilde zeggen.
Waarom is mijn kind zo ontevreden?
Als jouw kind ontevreden gedrag vertoont, kan dit wijzen op:
- Het uitspreken van hoe fijn je kind het vond (wat onhandig geformuleerd). Natuurlijk wil je meer als het lekker is. Je kunt je kind helpen zijn gevoelens te verwoorden: ‘Ja, dat was ook super lekker hè, je zou nog veel meer willen’.
- Een negatieve instelling (glas halfleeg). Je kind legt de focus op wat er niet is, in plaats van wat er wel is. Hoe leer ik mijn kind positief denken?
- Moeilijk kunnen omgaan met teleurstellingen. Je kind baalt dat het anders gaat dan hij wil. Je kind kan leren om situaties te accepteren en in oplossingen te denken.
- Het spuien van je kind zijn ongenoegen op anderen. Je kind zit niet lekker in zijn vel en reageert dit af op anderen. Je kind kan leren om zijn gevoelens te herkennen en op een helpende manier zijn ongenoegen te uiten.
- De behoefte om gezien te worden. Klagen is voor je kind de manier om aandacht te krijgen, te laten weten dat hij er is. Je kind kan leren om op een handige manier aandacht te vragen: ‘Wil je samen met mij dit spel doen?’.
- Een strategie om te krijgen wat je kind wil. Jouw kind houdt net zolang vol tot je zwicht en ontdekt dat dit effectief is. Je kunt leren om je kind meer te begrenzen.
Slachtofferrol en eigen verantwoordelijkheid
Als jouw kind ontevreden is en klaagt, is de kans groot dat het zich niet fijn voelt op dat moment. Waarschijnlijk heeft je kind het gevoel dat het geen controle over de situatie heeft en voelt het zich slachtoffer. Dit noem je ook wel extern lotsbepaald, je laat je stemming afhangen van wat er om je heen gebeurt in plaats van zelf de regie te nemen. Je kunt je kind leren om meer intern lotsbepaald te worden en te ervaren dat je in elke situatie kunt kiezen hoe je ermee omgaat. Positief denken is hierin een belangrijke vaardigheid.
7 Tips voor als jouw kind vaak ontevreden is
Hieronder vind je tips die jouw kind kunnen helpen:
- Inspireer jouw kind door hoe jij met situaties omgaat. Jij kunt voorleven hoe je optimistisch denkt, oplossingen zoekt en met teleurstellingen omgaat. Als jij veel klaagt en negatief denkt, zal je kind dit ook leren.
- Zoek de wens onder het geklaag. Als je kind klaagt, is dat een negatief geformuleerde wens. Als je bedenkt welke wens jouw kind heeft, helpt dat om begripvoller te reageren.
- Help jouw kind zijn gevoelens te verwoorden. Zeg: ‘Ja, je zou nog veel langer op de Ipad willen, dat is ook super leuk’ of ‘Natuurlijk wil je meer, snoepjes zijn ook zo lekker’. Daarna kun je over gaan naar de realiteit: ‘Helaas heb je nu genoeg, morgen weer’.
- Bedenk wie er eigenaar is van de situatie. Als jij zoveel mogelijk voor je kind oplost en hard werkt om het vrolijk te krijgen, leert je kind niet om zelf na te denken en verantwoordelijkheid te nemen. Je kunt je kind helpen om zelf tot oplossingen te komen. Bijvoorbeeld: ‘Oké, je baalt ervan, wat kun je nu doen?’ (doe dit wel pas als je voldoende hebt stil gestaan bij hoe je kind zich voelt).
- Leer je kind zelf verantwoordelijk te zijn. Laat je kind ervaren dat het zelf controle heeft over situaties en dingen kan. Bijv. door zelf een boodschapje te laten doen. Of op maandag een trommel met een door jou bepaalde hoeveelheid snoepjes te geven waar je kind de rest van de week mee moet doen (alles in één keer op = wachten tot het weer maandag is).
- Laat je kind teleurstellingen meemaken. Wacht met ingrijpen (tenzij het gevaarlijk is), zodat je kind tegenslag ervaart en oefent met accepteren. In veel situaties maak je dit mee: van het verliezen van een spelletje tot een vriendje dat toch niet komt spelen.
- Maak je kind bewust van zijn negatieve kijk. Helpt het je om zo te denken? Voel je je daardoor vrolijker? Leer je kind dat het kan kiezen voor een fijner gevoel en vraag: ‘Wat kun je nu doen wat jou helpt?’. Meer tips om jouw kind positief te leren denken.
Lees meer
Een training voor jouw kind of inspiratie voor jou als ouder?
Heeft jouw kind nog een aantal vaardigheden te ontwikkelen om zich fijner te voelen of zoek jij naar inspiratie voor jouw opvoeding? Laat je kind de training Apeblij doen of boek een oudersessie!