Zie je dat jouw kind vaak in conflict is met andere kinderen? Vindt je kind het lastig om een idee van de ander te doen of wordt het boos als het anders gaat dan hij wil? Lees hier hoe je jouw kind kunt helpen om op een fijne manier met andere kinderen te spelen.
Waarom heeft mijn kind vaak ruzie?
Ruzie hoort bij het opgroeien en ieder kind heeft er wel eens mee te maken. Als je kind vaak in conflicten belandt met andere kinderen, kan er sprake zijn van één van de volgende redenen:
- Je kind speelt vaak de baas en vindt het moeilijk om anderen ruimte te geven.
- Je kind schat gedrag van anderen ‘negatief’ in. Het denkt bijvoorbeeld dat iemand iets expres doet wat per ongeluk ging of dat het wordt gepest, terwijl het als grapje bedoeld is. Vaak komt dit door een gebrek aan zelfvertrouwen.
- Je kind heeft een sterke eigen wil en wordt boos als het anders gaat.
- Je kind kan zich nog niet goed inleven in anderen en doet dingen die anderen niet leuk vinden, zoals de ander pijn doen.
- Je kind kan moeilijk omgaan met teleurstelling, bijvoorbeeld als het niet mee mag doen, wordt het boos en drammerig.
- Je kind wil graag helpen en bemoeit zich met conflicten tussen andere kinderen waar het zelf niets mee te maken heeft.
Ruzie maken is ook waardevol
Door ruzie te maken, leren kinderen allerlei vaardigheden die in hun verdere leven van pas zullen komen. Zo leert je kind hierdoor bijvoorbeeld voor zichzelf op te komen, zijn eigen grenzen kennen en die van de ander, omgaan met teleurstelling, onderhandelen, toegeven. Soms heeft je kind nog wel wat hulp nodig om de juiste vaardigheden te ontwikkelen, waardoor het ook kan samenwerken en ruzies kan oplossen.
Van ruzie maken naar een vaardigheid leren
Bij Apetrotse Kinderen zijn we gewend om ‘problemen’ positief te benaderen en te kijken naar wat je kind kan leren waardoor de situatie beter gaat. Oftewel: welke vaardigheden je kind nodig heeft. Een aantal vaardigheden die jouw kind wellicht kunnen helpen:
- Overleggen: allebei aangeven wat je leuk vindt om te doen en samen iets kiezen.
- Een idee van de ander doen: je eigen idee loslaten en iets doen wat de ander leuk vindt.
- Rustig voor jezelf opkomen: met woorden aangeven als je iets niet leuk vindt.
- Omgaan met teleurstelling: omschakelen als het niet gaat zoals je wilt, bijvoorbeeld door aan te geven wat jij wilt of iets anders te gaan doen.
- Op jezelf letten: niet mengen in conflicten van anderen en helpen met andere dingen.
- Zien hoe de ander zich voelt: bewust zijn van hoe je overkomt en hoe de ander zich voelt als je iets doet.
- Relativeren: denken ‘het was maar een grapje’ of ‘het is niet voor mij bedoeld’ als je het gevoel hebt dat iemand expres iets bij je doet.
- Zelfvertrouwen: weten dat je leuk bent zoals je bent en daardoor ook kunnen zien wat leuk is aan anderen (en bijv. een complimentje kunnen geven).
Als je weet welke vaardigheden jouw kind nodig heeft, kun je hieraan werken.
Tips om jouw kind te helpen om minder ruzie te hebben
Als je ziet dat je kind vaak ruzie heeft en hier last van heeft, kun je zelf al een aantal dingen doen om je kind te helpen:
- Geef je kind inzicht in zijn handelen: bespreek regelmatig conflicten en praat erover hoe je kind het vond en hoe het voor de ander was. Hierbij gaat het niet om wie de schuldige was.
- Hang er geen oordeel aan en praat over ‘handig’. Dus niet zozeer over wat er fout was en mis ging, maar vraag je kind naar wat handig is of wat helpt. Bijvoorbeeld: ‘Wat zou je kunnen doen wat helpt om samen iets te kiezen en niet alleen jij?’.
- Vertaal het naar een vaardigheid: als je naar je kind benoemt dat jullie gaan oefenen hoe het rustig voor zichzelf kan opkomen, bereik je dat makkelijker dan als het steeds hoort wat het niet meer moet doen (zoals niet meer slaan).
- Oefen met de vaardigheid: nodig af en toe kinderen thuis uit en bespreek van tevoren met je kind hoe het zijn vaardigheid in praktijk brengt. Bijvoorbeeld eerst een idee van de ander doen en daarna doen wat het zelf wil of rustig zeggen als je het ergens niet mee eens bent.
- Meng je niet direct in een ruzie en wacht eerst af hoe ze het zelf oplossen (tenzij ze elkaar pijn doen). Kinderen leren veel van ruzie maken en nog meer van het zelf kunnen oplossen. Hier vind je een stappenplan voor het zelf laten oplossen van ruzies.
- Wacht met meteen goedmaken en ‘sorry’ zeggen. Vaak wordt ‘sorry’ te pas en onpas gebruikt en heeft het geen lading meer. Effectiever is om er later op terug te komen en erover te praten wat het effect was op de ander en hoe je het kunt goedmaken.
Lees meer
Een sova-training voor jouw kind?
Als je kind vaak ruzie heeft en het is lastig om dit zelf te doorbreken, kun je het een training laten doen om zijn sociaal-emotionele vaardigheden te vergroten. En te leren hoe je overlegt, rekening houdt met ander, rustig voor jezelf opkomt, een idee van de ander kunt doen, ruzie oplost.
Vind hier wat je zoekt!
Laatste blogs
Thema’s
- Angst (21)
- Boosheid (21)
- Faalangst (42)
- Gevoelige kinderen (20)
- Gratis oefeningen (1)
- Gratis posters (28)
- Kritiek (7)
- Lastig gedrag (41)
- Negatief zelfbeeld (30)
- Ontwikkeling (4)
- Pesten (16)
- Positief denken (25)
- School (15)
- Slapen (7)
- Sociale vaardigheden (34)
- Teleurstellingen (15)
- Verdrietig zijn (15)
- Verlegenheid (10)
- Vriendschappen (19)
- Weerbaarheid (47)
- Zelfvertrouwen (70)