Mijn kind vindt zichzelf lelijk

02/06/2016

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd ontevreden over hun uiterlijk zijn. Zo kom ik in mijn praktijk kinderen van 6 jaar tegen die zichzelf al ‘lelijk’ noemen. Bijvoorbeeld Sanne, die haar nichtje van negen jaar veel knapper vindt en denkt dat de jongens niet met haar willen spelen omdat zij niet knap is.

Hoe kan het dat je kind zichzelf lelijk vindt en wat kun je doen om je kind positiever over zichzelf te laten denken?

Op jonge leeftijd al bezig met uiterlijk

Vanaf 2 jaar is je kind al bezig met zijn uiterlijk. Dit beperkt zich wel tot het het zien dat het een jongen of meisje is en dit ook bij anderen herkennen. Verder is je kind nog niet bezig met zijn uiterlijk en accepteert hij gewoon hoe hij eruit ziet.
Dit verandert vanaf vier jaar, dan wordt je kind zich meer bewust van zijn uiterlijk. Zoals of hij krullen of steil haar heeft en welke kleur huid. Je kind kan dan al roepen dat het bijvoorbeeld geen krullen wil hebben.

Uiterlijk en lichaamsbeeld in de basisschoolleeftijd

Vanaf zeven jaar gaan kinderen zich met elkaar vergelijken en worden ze zich meer bewust van de mening van anderen. Op deze leeftijd gaat je kind zijn uiterlijk ook vergelijken met dat van anderen of zelfs met een ideaalbeeld. Je kind kan ontevreden over zijn lichaam worden. Vaak willen meisjes rond 9 jaar dunner zijn en jongens juist groter.

Waar komt het vandaan dat mijn kind zichzelf lelijk vindt?

Misschien vraag je je af: hoe komt het dat mijn kind ontevreden is over zijn uiterlijk? Hieronder vind je een aantal oorzaken voor het ontstaan van een negatief lichaamsbeeld:

  • Je kind heeft weinig zelfvertrouwen en kijkt vooral naar de in zijn ogen ‘mindere’ kanten. Doordat hij weinig positieve gedachten heeft over zichzelf, kan hij moeilijk relativeren en realistisch naar zichzelf kijken.
  • Je kind krijgt negatieve reacties van anderen op zijn uiterlijk of wordt gepest.
  • Je kind vindt weinig aansluiting bij andere kinderen, is niet populair in de groep. Hij gaat denken dat knap zijn ervoor zorgt dat je populairder bent.
  • Je kind kijkt naar bepaalde rolmodellen en neemt hen als ideaalbeeld.
  • Je kind heeft een afwijkend uiterlijk en denkt dat anderen hem hierdoor zullen afwijzen.
  • Je kind hoort andere mensen regelmatig negatieve uitspraken doen over hun uiterlijk. En leert hierdoor ook kritisch te zijn op zijn eigen uiterlijk.

Je kind gedraagt zich naar het beeld wat hij van zichzelf heeft. Als je kind zich lelijk voelt, kan het betekenen dat hij moeilijker contact maakt met anderen, zichzelf meer terugtrekt en veel bevestiging zoekt.

Tips om je kind te helpen positiever over zijn uiterlijk te denken

Als ouder is het pijnlijk en verdrietig om te horen dat je kind zichzelf niet mooi vindt. En dat je kind zegt dat anderen er wel mooi uitzien. Je voelt je machteloos, want jij kunt wel zeggen dat je kind mooi is, maar zelf gelooft hij het niet. Hoe kun je jouw kind helpen een positiever lichaamsbeeld te ontwikkelen?

  • Neem de gevoelens van je kind serieus. Je kind voelt zich lelijk en als jij zegt ‘Je bent wel mooi’ of ‘Doe niet zo raar’, dan geef je hem het gevoel dat dit er niet mag zijn. Je kunt je kind helpen door te zeggen: ‘Dat vind ik naar voor je om te horen’ of ‘Dan voel je je vast niet fijn’.
  • Vraag door wat je kind precies bedoelt: ‘Wat vind je lelijk aan jezelf?’, ‘Wat vind je het meest lelijk aan jezelf?’, ‘Hoe denk je dat anderen naar jou kijken?’ en ‘Hoe weet je dat dan?’.
  • Vraag je kind welke delen hij wel mooi vindt aan zijn lichaam. Zegt je kind: ‘Niets’ of ‘Weet ik niet’? Begin dan bij zijn tenen en vraag bij elk lichaamsdeel welk cijfer hij het geeft en gebruik humor. Zo leert je kind zich focussen op zijn positieve kanten.
  • Vertel regelmatig wat jij mooi vindt aan je kind. Maak dit concreet, bijvoorbeeld dat je kind sprekende ogen heeft, zacht haar, een mooie huid.
  • Maak ook lichamelijk contact met je kind door je kind een knuffel te geven, een aai over zijn hoofd, een klopje op zijn arm.
  • Leg aan je kind uit dat hij zelf steeds kan kiezen hoe hij zich voelt. Door negatieve gedachten over jezelf, voel je je onzeker. Door positieve gedachten over jezelf voel je je een stuk beter. Welke positieve gedachten kun je tegen jezelf zeggen om je zelfverzekerder te voelen?
  • Vraag je kind: ‘Wat kun je doen om je mooier en fijner te voelen?’. Je uiterlijk kun je meestal niet veranderen, maar je kunt wel kleding aandoen waarin je je fijn voelt, je haar leuk doen, mooie sieraden omdoen.
  • Leer je kind relativeren. Is hij meteen lelijk als hij zijn haar niet mooi vindt of zich te dik vindt? Lees hier tips om je kind te leren relativeren.
  • Let eens op hoe jij over jezelf praat in het bijzijn van je kind. Zeg jij dat je er niet mooi uitziet, dat je haar alweer niet zit, dat je te dik bent? Dan leert jouw kind ook kritisch te zijn op zijn eigen uiterlijk. Laat zien wat jij waardeert aan je uiterlijk door aandacht te besteden aan je haar, kleding aan te doen die jij mooi vindt, positieve opmerkingen te maken.

Lees meer
Jouw kind meer zelfvertrouwen?

Merk je dat je kind wat hulp nodig heeft om een positiever zelfbeeld te ontwikkelen? Dan helpt de training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of de training zelfvertrouwen kind 8-12 jaar.

Poster: Nee durven zeggenPoster: Je kind het zelf laten oplossen