Mijn kind vindt zichzelf stom

17 November 2016

Als je kind roept ‘ik ben stom!’ is dit voor jou als ouder moeilijk om te horen. Op zo’n moment zit je kind helemaal niet lekker in zijn vel en wat je ook zegt… je kind staat er niet voor open. Jij houdt van je kind, maar hoe zorg je ervoor dat je kind ook van zichzelf houdt? Lees in dit blog hoe jij je kind kunt helpen om positiever over zichzelf te praten.

‘Ik ben stom!’

Je kind kan dit roepen als iets niet lukt, anderen niet met hem willen spelen, het kritiek krijgt van iemand, jij boos op hem bent. Het is een uiting van dat je kind zich op dat moment heel ongelukkig voelt. Het zit met zichzelf in de knoop. Hoe komt het eigenlijk dat je kind negatieve dingen over zichzelf roept? Dit heeft te maken met wat het over zichzelf denkt, zijn zelfbeeld.

Hoe komt je kind aan zijn zelfbeeld?

Je kind vormt een beeld van zichzelf door interactie met anderen. Dit zelfbeeld gaat over hoe je eruit ziet, wie je bent, hoe je je gedraagt en wat je kunt. Jonge kinderen denken nog weinig over zichzelf na. Toch begint het al op tweejarige leeftijd als je kind ziet of het een jongen of meisje is en dit ook bij anderen kan herkennen. Vanaf zeven jaar kan je kind zichzelf vanaf een afstandje bekijken en bedenken dat het ook anders zou kunnen zijn. Het vergelijkt zich met anderen en op basis daarvan beoordeelt het zichzelf.

Mijn kind heeft een negatief zelfbeeld

Op jonge leeftijd kan je kind al roepen dat het stom is. Dat komt doordat je kind een beeld van zichzelf creëert op basis van wat anderen tegen hem zeggen en hoe ze met hem omgaan. De mensen in zijn omgeving, zoals ouders, hebben een grote invloed op het zelfbeeld. Toch kan het zijn dat je als ouder je kind positief benadert, maar dat het wel een negatief zelfbeeld heeft. Je kind krijgt in allerlei situaties informatie over wie het is. Als iets niet lukt, een vriendje niet wil spelen, de juf boos is, kan je kind gaan denken: ‘ik kan het niet’, ‘niemand wil met mij spelen’, ‘ik ben stom’. Lees meer over een negatief zelfbeeld bij je kind.

Tips waarmee jouw kind positiever over zichzelf gaat praten

Je zou je kind graag willen helpen om een positiever zelfbeeld te krijgen, maar hoe doe je dat? Hieronder vind je tips om jouw kind te helpen als het zichzelf stom vindt:

 • Benoem het gevoel achter de opmerking ‘ik ben stom’. Je kind uit op dat moment dat het zich helemaal niet fijn voelt en wil daarin graag begrepen worden. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je je boos voelt omdat het niet lukt’.
 • Ga er niet tegenin, maar geef erkenning. Als ouder wil je jouw kind het liefste laten weten dat het helemaal niet stom is en dat jij van hem houdt. Vaak staat je kind hier echter niet voor open, want ‘jij bent mijn moeder en vindt me altijd goed’. Zeg daarom eerst: ‘Wat vind ik het naar voor je dat je je zo voelt’.
 • Als jij je kind wil complimenteren, laat het dan zichzelf een complimentje geven. Dit kun je doen door te vragen: ‘Hoe vind je het van jezelf dat het jou gelukt is?’. Zo komt het uit je kind zelf.
 • Stel je kind voor om te gaan leren aardige dingen over zichzelf te zeggen. Je kunt uitleggen dat je je fijner voelt als je aardig over jezelf praat en dat dingen dan beter lukken. Maak samen een plan wat je kind kan zeggen als iets even niet lukt, iemand boos is of een ander kind niet wil spelen. Bijvoorbeeld ‘Ik probeer het nog een keer’ of ‘Mama vindt mij altijd lief, ook als ze boos is’. Oefen dit regelmatig en spreek met je kind af na hoeveel keren ‘aardige dingen zeggen tegen mezelf’, jullie het gaan vieren.
 • Laat je kind zichzelf elke dag een complimentje geven. Dit kun je in het gezin doen door bijvoorbeeld onder het eten een rondje te doen waarbij iedereen iets aardigs zegt over zichzelf.

Lees meer
Maak gratis kennis

Heeft jouw kind last van een negatief zelfbeeld en kan het wat meer zelfvertrouwen gebruiken? Laat je kind meedoen met de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar. Of de individuele training volgen: Trots als een Pauw.

Bel 085-4017182 of stuur een e-mail voor meer informatie.

Mijn kind vindt zichzelf stom
4.3 door 34

Mijn kind wil niet naar schoolPoster Zeurende kinderen
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Mijn kind vindt zichzelf stom
4.3 door 34

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...