Mijn kind is bang voor honden

15/09/2016

Veel kinderen zijn bang voor honden. En dat is best begrijpelijk, want honden kunnen groot zijn, hard blaffen en ineens tegen je aan springen. Wel vervelend die hondenangst, want honden kom je vaak tegen op straat. Wordt jouw kind ook zo gestrest bij het zien van een hond? Lees dan hoe jij je kind kunt helpen met zijn angst voor honden.

Best lastig als je kind bang is voor honden, want honden zijn overal. Nog lastiger wordt het als je kind niet meer durft te spelen bij een vriendje of vriendinnetje dat een hond heeft. Of wanneer je kind zonder oversteken de straat over rent als het een hond ziet lopen.

Mijn kind is extreem bang voor honden

Angst voor honden komt vaak voor bij kinderen en is een normale kinderangst tussen de vier en tien jaar. Op deze leeftijd hebben kinderen verschillende angsten (zoals angst voor onweer, monsters, bepaalde dieren) die meestal vanzelf overgaan. De angst voor honden neemt vaak na het tiende jaar af. Het kind heeft ervaren dat honden niet eng zijn en is zelf inmiddels groter dan de hond. Maar sommige kinderen blijven bang voor honden, zo bang zelfs dat het hen belemmert. Hoe reageert jouw kind als het een hond ziet?

Waar komt de angst voor honden vandaan?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van de angst van je kind:

  • Je kind heeft een nare ervaring gehad met een hond. Bijvoorbeeld dat een hond onverwachts tegen hem opsprong, hard blafte of beet.
  • Je kind is bang geworden door de angst van iemand anders. Bijvoorbeeld van een ouder die bang is voor honden of van een verhaal van iemand die gebeten is.
  • Soms is er geen duidelijke oorzaak. Het kan dat je kind gewoon wat sneller angstig is.

Wat kun je doen aan de hondenangst van je kind?

De enige manier waarop je kind minder bang wordt voor honden, is door positieve ervaringen te krijgen met honden. In kleine stapjes kan je kind leren om zich op zijn gemak te voelen in de buurt van een hond. Hieronder lees je hoe je dit kunt aanpakken.

Tips voor als je kind bang is voor honden

Met deze tips kun je zelf proberen om je kind te leren zich op zijn gemak te voelen in de buurt van een hond. Geef je kind hiervoor de tijd en respecteer steeds zijn grens:

  • Neem je kind serieus in zijn angst. Help hem om zijn angst al een beetje te relativeren door het onderscheid te maken welke honden hij het meest eng vindt, welke minder, wat kunnen ze doen wat hij eng vindt, wanneer heeft hij dat wel eens meegemaakt?
  • Motiveer je kind om zijn hondenangst aan te pakken. Vertel dat je ziet dat hij bang is voor honden en dat je merkt dat hij daardoor dingen niet kan doen. Hang er geen oordeel aan en zeg dat je hem graag wilt helpen om te leren zich op zijn gemak te voelen in de buurt van een hond.
  • Vraag aan je kind wat hoe hij hierover denkt. Wat zijn de voordelen als hij zich meer op zijn gemak voelt in de buurt van een hond? Wat zou hij moeten leren om dit te kunnen? Hoe heeft hij het eerder aangepakt toen hij ergens bang voor was?
  • Bedenk samen een plan om te leren omgaan met de hondenangst. Doe dit in kleine stapjes. Laat je kind een concreet doel stellen, bijvoorbeeld dat hij durft te blijven staan als een hond in de buurt komt. Bespreek hoe jullie het gaan vieren als het je kind lukt, dit helpt je kind om in actie te komen.
  • Verzamel eerst samen informatie over honden. Het helpt je kind om inzicht te krijgen in hoe honden zich gedragen, hoe zijn eigen gedrag daar invloed op heeft en hoe je wel en niet kunt reageren. Dat je bijvoorbeeld niet in de ogen moet kijken van een hond en dat een hond juist achter je aan komt als je wegrent.
  • Laat je kind in kleine stapjes vertrouwd raken met honden. Je kunt beginnen met het bekijken van een plaatje of filmpje van een puppy en dit uit te breiden naar honden die je kind enger vindt. Een volgende stap kan zijn om vanaf een afstandje of van achter het raam een hond te bekijken en te praten over hoe de hond doet. Als je kind het durft, kan het daarna in contact komen met een echte hond. Kijk of iemand in je buurt een lieve hond heeft en laat je kind bepalen wat het wil met de hond. Wil het alleen stil staan en de hond laten ruiken of de hond ook aaien?
  • Vier dat het je kind is gelukt. Als het doel wat jullie hadden bedacht is behaald, is het tijd om het te vieren. Doe dit zoals jullie hadden afgesproken. Vertel waar je kind bij is aan anderen dat je het zo knap vindt van je kind dat het nu durft om te gaan met honden.
  • Blijven honden eng? Je kunt je kind leren om bij loslopende honden de eigenaar te vragen of deze de hond wil aanlijnen en te vertellen dat het bang is.

Lees meer
Mijn kind vindt weinig aansluiting bij leeftijdsgenotenPoster: Checklist signalen pesten