Mijn kind is stil op school

04/04/2019

Laat jouw kind thuis duidelijk van zich horen en vertelt de leerkracht dat je kind dit niet doet op school? Misschien schrik je hiervan en vraag je je af wat je kunt doen om jouw kind te helpen zich op school ook te uiten. In dit blog vind je informatie en tips voor als jouw kind stil is op school.

Emma is 5 jaar en zit in groep 2. Als de juf haar een beurt geeft in de kring, komt er weinig uit of praat ze zo zacht dat anderen haar niet verstaan. Ze steekt nooit haar vinger op om iets te zeggen. Ze vraagt de juf niet om hulp, meestal kijkt ze dan rond en weet ze niet hoe ze verder moet met een werkje. Thuis is Emma heel anders en kletst ze gezellige verhalen. Soms wordt ze boos als ze iets niet mag en gaat ze schreeuwen.

Waarom is mijn kind stil op school?

Misschien vraag je je af waarom jouw kind thuis wel van zich laat horen en op school dit niet doet. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:

 • Je kind zit nog niet zo lang op school en moet nog wennen. Het ene kind is sneller gewend dan het andere.
 • Je kind is introvert en meer op de achtergrond, het is (hoog)gevoelig.
 • Je kind heeft last van faalangst.
 • Je kind voelt zich niet op zijn gemak in de klas, het vindt geen aansluiting bij andere kinderen, wordt gepest of kan het niet goed vinden met de leerkracht.
 • Je kind vindt het spannend om alle aandacht te krijgen.
 • Je kind heeft selectief mutisme, het zegt niets in bepaalde sociale situaties. Naast school praat het ook niet in andere situaties.
 • Er is sprake van een dysfatische ontwikkeling (neurologische spraak-taalontwikkelingsstoornis), waarbij je kind veel meer begrijpt dan het zelf kan zeggen.
Is het zorgelijk dat mijn kind niet van zich laat horen op school?

Het hoeft niet meteen zorgelijk te zijn dat jouw kind op school stiller is dan thuis. Dit kan karakter zijn, mogelijk is jouw kind introvert of (hoog)gevoelig en is het niet zijn behoefte om in het middelpunt te staan.

Om te weten of het zorgelijk is, zijn er een paar signalen die je kunt observeren:

 • Gaat mijn kind met plezier naar school of met tegenzin?
 • Heeft mijn kind last van faalangst of is het gewoon wat introverter?
 • In hoeverre belemmert het mijn kind als het stiller is? Komt het daardoor minder tot leren of haalt het lagere resultaten terwijl het meer kan?
 • Heeft mijn kind er zelf last van of is het meer zijn omgeving?
Tips voor als jouw kind stil is op school

Hieronder vind je een aantal tips voor als jouw kind weinig van zich laat horen op school:

 • Observeer hoe jouw kind zich voelt op school. Hoe zit je kind in zijn vel, heeft het plezier, maakt het contact met andere kinderen, komt het tot leren? Als je je zorgen maakt, kun je aan de leerkracht vragen hoe die jouw kind ervaart in de klas.
 • Overleg met de leerkracht en deel jouw bevindingen van thuis. Als jouw kind zich anders gedraagt op school, kan er een ander beeld ontstaan van je kind. Het is dan verhelderend om uit te leggen aan de leerkracht hoe jouw kind thuis is en wat het daar laat zien. Ook kun je met de leerkracht overleggen hoe jullie jouw kind kunnen helpen.
 • Bestempel je kind niet als verlegen. Daarmee maak je tot een feit dat je kind zo is, waardoor het zichzelf zo gaat zien en verlegen gaat gedragen. Je kunt vertellen dat je kind soms wat meer tijd nodig heeft om zich op zijn gemak te voelen.
 • Leg niet teveel nadruk op spreken op school. Hiermee kun je jouw kind het gevoel geven dat het niet goed is zoals het is, waardoor het juist onzeker wordt. Leg de focus op de dingen die je kind leuk vond of die goed gingen.
 • Kijk in hoeverre het jouw kind in de weg zit. Als jouw kind door onzekerheid of faalangst minder presteert, is het belangrijk hiermee aan de slag te gaan. Als jouw kind introvert of gevoelig is, komt je kind er vanzelf met wat meer tijd en een vriendelijke benadering.
 • Oefen met in de belangstelling staan. Bijvoorbeeld taart uitdelen op een verjaardag, iets bestellen in een restaurant, een boekje voorlezen aan jongere kinderen.
 • Help je kind zelfvertrouwen te ontwikkelen door positieve ervaringen. Je kind groeit van ervaringen, waarbij het een drempel over moet (zonder helemaal in paniek te raken). Stimuleer je kind steeds om net een stapje meer te durven (met jouw hulp), zo heeft het steeds meer positieve ervaringen waardoor zijn zelfvertrouwen groeit.

Dit boekje kun je lezen met jonge kinderen: Wat Viktor voelt – Ik ben verlegen.

Lees meer
Training Zelfvertrouwen & Weerbaarheid

Wil je jouw kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen? Dan is de training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of training zelfvertrouwen kind 8-12 jaar iets voor jouw kind! Of de individuele training Apetrots.

Mijn kind is perfectionistischMijn kind is ontevreden