Omgaan met druk gedrag van je kind

02/07/2015

Blog geschreven door stagiaire Dianne de Vries (1e jaar HBO Pedagogiek).

Wellicht herkenbaar. Je kinderen komen uit school. Ze kletsen honderduit, het liefst 2 zinnen tegelijk. Daarna volgen hun werkstukken of knutsels meegekregen vanuit school, en waar natuurlijk even naar gekeken moet worden. Vervolgens heeft je kind dorst. Nadat het drinken heeft gekregen, staan de buurkinderen alweer op de stoep. Ook maar even binnen vragen. Even later rennen ze naar buiten, maar een minuut later gaat de bel al weer. Over stuiterballen gesproken…

Kinderen als stuiterballen

Elk kind is weleens druk, maar sommige kinderen zijn heel vaak of altijd druk. Het kan een roep om aandacht, maar ook een vorm van ontladen zijn. Drukke kinderen vragen vaak veel energie. In het omgaan met druk gedrag van je kind, enkele tips:

  • Acceptatie: het is heel belangrijk om je kind altijd te accepteren om wie het is. Het kan zijn dat je je soms enorm ergert aan het drukke gedrag, maar het hoort eenmaal wel bij wie je kind op dat moment is. Laat naast opmerkingen over het druk-zijn, ook positieve opmerkingen horen over wie hij is, en dat je van hem houdt. kinderen hebben het nodig om dat van je te horen.
  • Grenzen: wees duidelijk naar je kinderen toe. Kinderen hebben behoefte aan structuur. Over hoelang ze tv mogen kijken, en hoe laat ze naar bed gaan bijvoorbeeld. Regels en grenzen geven hen houvast en een veilig gevoel. Het kan dat je kind boos wordt, als je zegt dat het tijd is en hij moet gaan opruimen. Het kan helpen om je kind daarop voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld de kookwekker zetten en zeggen dat ze nog 5 minuutjes mogen spelen.
  • De ‘pauzeknop’ gebruiken: je kind helpen om rustig te worden. Naast het leren van lezen, moeten kinderen ook leren om zich te concentreren. Als je kind enorm druk is, terwijl het zijn huiswerk moet maken, kunt je hem daarbij helpen door de ‘pauzeknop’ te gebruiken. Laat je kind rustig worden, door het ergens te laten zitten, de ogen te sluiten en te letten op een rustige ademhaling. Kinderen worden zich op deze manier bewust van zichzelf, en van het feit dat zij vanbinnen rustig kunnen worden. Rustig van binnen, is ook rustig van buiten. Dit kan je kind helpen om te concentreren. In het boekje ‘Stilzitten als een kikker’ vind je meer oefeningen als je het idee hebt dat je kind daar baat bij heeft.
  • Neem de tijd voor je kind: soms wil je kind gewoon even je aandacht, even met je alleen zijn. Het is goed om die momenten in te bouwen. Met elk kind afzonderlijk even samen zijn, of samen iets doen. Ook al heb je het zelf enorm druk, even samen zijn met je kinderen is heel belangrijk. Vraag wat het kind gedaan heeft op school, met wie het gespeeld heeft, en ga daar op in. Dit geeft kinderen een veilig gevoel. Ze weten dat je hen ziet en dat geeft hen vertrouwen.

Kinderen als stuiterballen, dat kan betekenen dat je geniet van hun enthousiasme en hun spontaniteit. Het kan ook dat je het moeilijk vindt om daar goed mee om te gaan, ondanks de genoemde tips. Heb je behoefte aan extra advies? Neem dan contact op met Daniëlle Schollaart:

Hoe is jouw kind slim?Durft jouw kind fouten te maken?