Mijn kind wil niet afspreken met vriendjes

08/11/2018

Sta jij op het schoolplein en zie je dat jouw kind zegt: ‘Ik heb geen zin’ als een klasgenootje vraagt om te spelen? En dat andere kinderen speelafspraakjes maken, maar jouw kind niet wil afspreken? Is dit zorgelijk en wat kun je doen om het afspreken te stimuleren? Je leest het in dit blog.

Waarom wil mijn kind niet afspreken na schooltijd?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind geen speelafspraken wil maken:

  • Jonge kinderen zijn vaak moe van school en kunnen het fijn vinden om thuis alleen te spelen.
  • Je kind heeft geen behoefte om af te spreken. Het ene kind heeft meer behoefte aan sociaal contact dan het andere.
  • Je kind wil liever thuis spelen met zijn broer of zus.
  • Je kind vindt het spannend, het kan bijvoorbeeld denken dat het dan bij het andere kind moet spelen.
  • Je kind vindt weinig aansluiting bij andere kinderen.

Is het zorgelijk dat mijn kind niet wil afspreken?

Bij jonge kinderen komt het vaker voor dat ze er geen behoefte aan hebben om af te spreken na schooltijd. Een schooldag kan best intensief zijn en dan kan het heerlijk zijn om thuis je eigen gang te kunnen gaan in je vertrouwde omgeving. Als je kind goed in de groep ligt of in andere settingen (zoals sport, hobby, familie) het sociale contact goed verloopt, is er niet direct reden om je zorgen te maken.

Als je kind weinig aansluiting vindt bij andere kinderen in meerdere situaties, dan is het belangrijk om te kijken wat er aan de hand is. Sommige kinderen hebben wat hulp nodig om handig contact te maken, initiatief te nemen, zelfvertrouwen te ontwikkelen, samen te spelen.

Willen er nog wel kinderen afspreken als mijn kind steeds ‘nee’ zegt?

Als je kind vaak ‘nee’ zegt als iemand vraagt om te spelen, kun je bang zijn dat kinderen jouw kind na een tijdje links laten liggen en met andere kinderen spelen. Tot ongeveer zeven jaar hebben kinderen wisselende vriendschappen. Bij een afwijzing kunnen ze net zo makkelijk naar een ander kind gaan, maar het ook de volgende dag nog een keer vragen. Het hoeft dus niet te betekenen dat niemand meer met jouw kind wil spelen als het vaker ‘nee’ zegt.

Tips voor als je kind niet wil afspreken

Is het nodig om het afspreken te stimuleren, ook al lijkt mijn kind er geen behoefte aan te hebben of moet ik het laten rusten? Kortom, wat kun je als ouder doen? Deze onderstaande tips kunnen jouw kind wellicht helpen:

  • Ga er ontspannen mee om als je kind aangeeft niet te willen spelen. Je kunt afspreken belangrijk vinden, maar als je kind er geen behoefte aan heeft, werkt pushen averechts en wordt het een groot ‘ding’. Juist door er ontspannen mee om te gaan, is de kans groot dat het op een later moment vanzelf ontstaat.
  • Kijk in hoeverre jouw kind aansluiting vindt bij andere kinderen. Bijvoorbeeld bij sport, hobby, met een familieverjaardag, in de klas. Vraag de juf eens hoe je kind in de groep ligt en observeer je kind in sociaal contact.
  • Probeer erachter te komen wat de reden is dat je kind niet wil afspreken. Stel vragen aan je kind, bijvoorbeeld: ‘Wie zijn je vrienden op school?’, ‘Met wie zou je wel eens willen afspreken?’, ‘Wat maakt dat je liever niet afspreekt?’.
  • Als je kind het spannend vindt om bij andere kinderen te spelen, kun je dit in kleine stapjes opbouwen. Bijvoorbeeld eerst thuis een aantal keer spelen, dan een kind kiezen waar je wilt proberen te spelen, eerst met mama samen gaan, iets vertrouwds meenemen, etc. Lees hier meer.
  • Je kunt een vaste speeldag afspreken waarop je kind iemand mag kiezen om mee te spelen. Zo’n vaste dag kan duidelijkheid en houvast geven. Je kind weet dat het op andere dagen zelf kan spelen. Bijvoorbeeld één keer in de week of één keer in de twee weken.
  • Een hobby- of sportclub kan helpen om aansluiting te vinden bij andere kinderen. Zeker een teamsport, waarbij je kind leert met andere kinderen samen te werken.
  • Zie het als een kwaliteit dat je kind ‘nee’ durft te zeggen. Eigenlijk weet je kind al best goed wat het wel en niet wilt en durft het dit aan te geven. Dat is een eigenschap die je kind in zijn verdere leven nodig zal hebben.
  • Leer je kind om vriendelijk ‘nee’ te zeggen. Waarschijnlijk heeft je kind niet door wat het effect is van zijn reactie op de ander. Je kunt je kind hierin inzicht geven en erover praten. Bijvoorbeeld: ‘Hoe vindt … het dat jij zegt dat je er geen zin in hebt?’ of ‘Hoe zou jij het vinden als … zegt: ik heb geen zin?’. Leg uit dat je kind ‘nee’ mag zeggen en dat het kan helpen om uit te leggen waarom: ‘Vandaag wil ik liever alleen spelen’. Je kunt ook aan je kind vragen: ‘Hoe zou je op een aardige manier nee kunnen zeggen?’.

Lees meer
Sociale vaardigheidstraining kind

Merk je dat jouw kind moeite heeft met sociaal contact of wel wil afspreken, maar dit spannend vindt? Wellicht kan het je kind helpen om een sociale vaardigheidstraining te doen in een klein groepje met andere kinderen. Bekijk de sociale vaardigheidstraining kind 4-7 jaar of de sociale vaardigheidstraining kind 8-12 jaar. Individueel kan ook met de training Sociaal als een Bever.

Stuur een bericht of bel 085-4017182 voor meer informatie.

Mijn kind zegt vaak: ‘Ik kan het niet’Hoe kan ik mijn kind structuur en overzicht bieden?
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

085-4017182