Mijn kind geeft snel op

16/01/2020

Geeft jouw kind het snel op als iets niet lukt? Zegt jouw kind ‘Ik kan het niet’ en wil hij het niet nog een keer proberen?
Dat kan best lastig zijn: je wilt jouw kind graag een succeservaring geven en daarvoor is blijven proberen de sleutel. Hoe krijg je jouw kind zover om door te zetten, zonder een prestatiedruk op te leggen?

Jouw kind wil van nature leren

Kinderen zijn uit zichzelf gemotiveerd om te leren en te ontwikkelen. Kijk maar eens terug naar hoe jouw kind zich heeft ontwikkeld vanaf zijn babytijd tot nu. Dan zul je vast concluderen dat jouw kind al veel heeft geleerd: lopen, praten, eten, zindelijk zijn, aankleden en nog veel meer. Lopen is hét voorbeeld van doorzetten: met vallen en opstaan, net zo lang tot je het kunt. Waarom geeft het ene kind dan toch sneller op dan het andere?

Mindset: hoe je denkt over succes

Wel of niet doorzetten, heeft onder meer te maken met je mindset. Mindset gaat over hoe je denkt over jezelf en de situaties die je meemaakt. De Amerikaanse psycholoog Carol Dweck heeft hier onderzoek naar gedaan en ontdekte dat er een vaste mindset en een groei mindset bestaat:

  • Vaste mindset (fixed mindset): je vindt dat je ergens wel of niet goed in bent, het is aangeboren. Als iets niet lukt, laat dat zien dat je het niet kunt.
  • Groei mindset (growth mindset): je vindt dat je ergens beter in kunt worden door te oefenen. Als iets niet lukt, leer je hiervan en zet je door totdat je het kunt

Als jouw kind snel opgeeft en regelmatig zegt: ‘Ik kan het niet’, kan dat betekenen dat hij een vaste mindset heeft. Jouw kind kan dan ook bang zijn om te falen, want dat bewijst voor hem dat hij het niet kan.

In onze training zelfvertrouwen kind merken we dat kinderen vaak negatieve gedachten hebben over zichzelf, zoals ‘Ik kan het niet’, ‘Anderen zijn toch beter’. Als ze leren om zichzelf aan te moedigen met positieve gedachten zoals ‘Ik probeer het gewoon’, geeft dit veel meer zelfvertrouwen.

Hoe kan ik mijn kind positief aanmoedigen?

Gelukkig heb jij als ouder invloed op jouw kind en kun jij hem helpen een groei mindset te ontwikkelen. Allereerst door voor te leven dat je verder kunt komen als je blijft proberen.
Ook je taalgebruik is van invloed: als jij jouw kind vaak prijst met ‘Goed gedaan, wat ben je slim’, dan zal jouw kind eerder een vaste mindset ontwikkelen dan als je zegt: ‘Goed gedaan, wat heb je hard gewerkt’ (groei mindset). Het helpt om de focus te leggen op de inspanning en het proces.

Hoe voorkom ik dat ik een prestatiedruk creëer?

Er wordt veel gevraagd van kinderen en vaak ligt de focus op wat je presteert. Waarschijnlijk wil je dat jouw kind weet dat het goed is zoals het is, ongeacht zijn prestaties. Het kan helpen om jezelf af te vragen: voor wie is het belangrijk dat mijn kind doorzet? Help ik daarmee mijn kind of doe ik dit om zelf een beter gevoel van eigenwaarde te krijgen?

Het is goed om je kind uit te dagen en te stimuleren. Kinderen willen leren en groeien en zich competent voelen. Daarom help je jouw kind door dingen te doen die net buiten zijn comfortzone liggen (maar niet in zijn paniek zone). Dingen die jouw kind spannend of moeilijk vindt. Zo kan jouw kind in kleine stapjes succeservaringen opdoen en ervaren: ‘Dat was moeilijk, ik heb het geprobeerd en het lukte!’.

Tips die jouw kind helpen om door te zetten

Als je jouw kind op een positieve manier wilt stimuleren om door te zetten als het snel opgeeft, kun je de volgende tips gebruiken:

  • Sta eerst stil bij de frustratie, onmacht of teleurstelling van je kind. Als iets niet lukt, is de neiging om te zeggen: ’Kom op!’ of ‘Je kunt het wel!’. Terwijl jouw kind het nodig heeft om eerst gezien te worden in wat het voelt voordat het verder kan. Voel met je kind mee: ‘Balen hè, dat het niet lukt!’ of ‘Sjonge, doe je zo je best, lukt het niet, echt niet leuk!’.
  • Leer je kind zichzelf aan te moedigen. Leg uit wat er gebeurt als je zegt ‘Ik kan het!’ of ‘Ik kan het niet’. Ga samen met je kind stevig staan en zeg allebei tegen jezelf: ‘Ik kan dit, ik ga het gewoon nog een keer proberen!’.
  • Doe nieuwe dingen in kleine stapjes. Zo wordt het overzichtelijk en heeft jouw kind succeservaringen. Bijvoorbeeld: met leren fietsen kun je de eerste dag alleen op het zadel gaan zitten. De volgende dag laat je jouw kind de trappers rondgaan, terwijl de fiets stilstaat, enzovoort.
  • Laat zien wat er winnen valt. Kinderen hebben niet altijd door wat het oplevert als ze doorzetten. Benoem wat je kind hieraan heeft. Bijvoorbeeld met leren fietsen: ‘Als je kunt fietsen, kun je overal naartoe. Waar wil je als eerste heen fietsen?’.
  • Stimuleer een groei mindset, leef voor dat je door oefenen verder komt. Benoem regelmatig: ’Dan probeer ik het nog een keer’ of ‘Hoe vaker ik het doe, hoe makkelijker het zal gaan’. Of zeg: ‘Je kunt het nóg niet’.
  • Vergroot het zelfvertrouwen van jouw kind. De Trots-pot is hier een handig middel voor. Lees meer: zelfvertrouwen vergroten kind.
  • Moedig je kind positief aan. Geef complimenten over de inzet van je kind (in plaats van het resultaat). Laat je kind zichzelf een compliment geven: ‘Hoe vind je het van jezelf dat je het nog een keer probeerde, ook vond je het moeilijk?’
  • Heb oog voor wat lukt én voor wat minder goed lukt. Het leven gaat met pieken en dalen, teleurstelling en falen horen er ook bij. Je kunt bij het avondeten allemaal iets benoemen waar je trots op was van die dag en iets wat minder goed ging.

Wil je meer lezen over groei mindset? Lees dan eens het boek Mindset van Carol Dweck of bestel de Raaf knuffel die jouw kind kan helpen om door te zetten.

Lees meer
Training zelfvertrouwen kind?

Wil je jouw kind helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en te geloven in zichzelf? Bij Apetrotse Kinderen geven we trainingen aan kinderen om hun zelfvertrouwen te vergroten: training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar en training zelfvertrouwen kind 8-12 jaar.

Stuur een bericht of bel 085-4017182 voor meer informatie.

Gratis poster doorzetten kind
Zo wordt jouw kind een doorzetter
Mijn kind helpen om vrienden te maken
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

085-4017182