Zo geef je complimenten die het zelfvertrouwen versterken

27 februari 2015

In dit blog lees je hoe je complimenten kunt geven die zorgen voor meer zelfvertrouwen bij je kind. Want complimenten helpen niet altijd, soms werken ze juist averechts. En kun je ook teveel complimenten geven aan je kind? Je leest het hier.

Zelfvertrouwen, zelfinzicht en motivatie

Dat het geven van complimenten belangrijk is, heb je vast al vaak gehoord. En waarom:

 • Je kind heeft bevestiging nodig dat hij het goed doet of eigenlijk: dat hij goed is zoals hij is. Complimenten vergroten dus het zelfvertrouwen van je kind.
 • Je kind krijgt feedback uit zijn omgeving over zijn gedrag en leert zichzelf beter kennen. Complimenten geven je kind dus zelfinzicht.
 • Je kind leert wat gewenst gedrag is en zal dit gedrag vaker vertonen, als hij merkt dat dit als fijn wordt beschouwd. Complimenten zorgen dus voor motivatie bij je kind.

Toch wordt je kind niet altijd zelfverzekerder van complimenten. Soms wordt je kind juist faalangstig of gedemotiveerd om positief gedrag te laten zien. Hoe komt dat?

Wanneer complimenten niet werken

Het hang af van hoe je een compliment geeft. Deze complimenten hebben minder effect op het zelfvertrouwen van je kind:

 • Complimenten waarin een oordeel zit. Bijvoorbeeld: ‘Goed gedaan’ of ‘Je hebt een mooie tekening gemaakt’. Je leert jouw kind dat goede resultaten belangrijk zijn.
 • Complimenten die gaan over intelligentie of talent. Zoals ‘Ik vind jou heel slim’ of ‘Jij kunt zo goed voetballen’. Je leert jouw kind dat jezelf bewijzen belangrijk is: je bent leuk, omdat je ergens goed in bent.

Een averechtse reactie op je compliment

Deze complimenten kunnen averechtse reacties oproepen, zoals ontkenning: ‘Nee, het is niet mooi, het is mislukt’. Je kind denkt dat hij het de volgende keer net zo goed moet doen en dat kan voor faalangst zorgen (‘Dat lukt mij niet nog een keer’). Ook haakt je kind sneller af als iets mislukt, omdat zijn zelfvertrouwen en motivatie vooral gebaseerd is op de prestatie.

Complimenten geven voor meer zelfvertrouwen bij je kind

Met deze zes tips geef je een compliment waarmee het zelfvertrouwen van je kind vergroot wordt. Lees ze hieronder of bekijk de poster:

 • Maak het persoonlijk: ‘Wat handig van jou bedacht om dat zo op te lossen’.
 • Geef een beschrijving (en geen oordeel): ‘Ik zie dat je wolken en bloemen hebt getekend en een vlag. Hoe heb je dat bedacht?’
 • Benoem het proces (en niet het resultaat): ‘Je hebt hard gewerkt en steeds doorgezet toen je geen zin had om te oefenen’.
 • Geef een compliment over de eigenschappen (niet de talenten) van je kind: ‘Wat fijn dat je Bas jouw potlood gaf, wat was je behulpzaam’. Complimenteer op iets wat jij leuk vindt van jouw kind hoe hij is.
 • Laat je kind zichzelf een compliment geven. Dit doe je door hem deze vraag te stellen: ‘Hoe vind je het van jezelf dat je ….’. Bijvoorbeeld: ‘Hoe vind je het van jezelf dat je bent weggelopen en niet hebt geschopt, toen je zo boos was?’
 • Bedenk steeds of het compliment je kind helpt of juist afhankelijker maakt van jouw goedkeuring. Zeg ‘Jij kunt met veel verschillende kinderen spelen’ in plaats van ‘Wat goed dat je haar ook eens een keer hebt gevraagd om te spelen’.

Teveel complimenten kun je niet geven, als je op deze manier je kind prijst. Dat wordt vast even oefenen.. Want hoe lastig is het om niet resultaatgericht te zijn en niet te beoordelen?! Succes!

Lees meer
Meer zelfvertrouwen voor jouw kind?

Heeft jouw kind weinig zelfvertrouwen en vindt hij het moeilijk om complimentjes aan te nemen? Dan is de training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of training zelfvertrouwen 8-12 jaar of het pakket Trots als een Pauw iets voor jouw kind!

Bel 085-4017182 en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Download gratis de tips
Complimenten geven waar je kind van opbloeit

 

Zo geef je complimenten die het zelfvertrouwen versterken
4.42 (88.37%) 86 stem(men)

Email this to someonePin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter
Help jouw kind positief te denkenHoe ga je om met je boze peuter
Nú ook op Facebook!
Ervaringen

Bel gratis

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel ons op:


085-4017182
Of stuur een e-mail
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind weerbaarder en meer zelfvertrouwen? Op dinsdagmiddag 5 februari start de groepstraining 8-12 jaar van zes bijeenkomsten. Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Hoe reageer ik op kritiek?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...