Mijn kind zeurt veel

28/07/2016

Heb jij het gevoel dat je kind de hele dag zeurt? Heb je net een koekje gegeven, als je kind alweer om meer vraagt.. Of zeurt en jengelt om iets wat het gezien heeft in de winkel. Ben je het zat en wil je weten hoe je ervoor zorgt dat je kind stopt met zeuren? Lees de tips!

Zeuren is goed weten wat je wilt en volhouden

Laatst hoorde ik van een vader dat meerdere ouders die hij kent, omrijden voor de McDonalds in de buurt om geen gezeur te krijgen van hun kinderen. We zijn gevoelig voor zeuren en vinden het irritant. Als je kind zeurt en zegt dat andere kinderen het wel mogen van hun ouders, kun je je zelfs nog schuldig gaan voelen dat jij een ‘strenge’ ouder bent.

Eigenlijk is je kind een echte doorzetter. Het geeft niet op en blijft vasthouden aan wat het wilt. Deze eigenschap kan het in veel situaties goed gebruiken.

Waarom zeurt mijn kind?

Zeuren hoeft niet altijd te betekenen dat je kind meer wil of ontevreden is. Het kan er ook mee te maken hebben dat je kind wil vertellen hoe lekker of leuk het was. Bekijk de redenen hier of lees ze hieronder:

  • Uiten van gevoelens: je kind vertelt hoe leuk of lekker het is. Onbewust legt het de link dat het zich blij voelt door het koekje of cadeautje wat het gekregen heeft. En natuurlijk wil je meer, want dan heb je dat fijne gevoel!
  • Behoefte aan duidelijkheid: je kind wil weten waar het aan toe is en wil duidelijkheid van jou. Hoe gek het ook klinkt, eigenlijk vraagt je kind om een grens. Grenzen en duidelijkheid bieden namelijk veiligheid.
  • Vragen om aandacht: je kind wil aandacht van jou. Je kind kan meer gaan zeuren als je het drukker hebt gehad en minder tijd had voor je kind. Even wat persoonlijke aandacht kan wonderen doen.
  • Aangeleerd gedrag: je kind weet dat als het flink zeurt, het uiteindelijk krijgt wat het wil. Als je wel eens hebt toegegeven toen je kind het je flink moeilijk maakte, zal je kind dit een volgende keer weer proberen.

Zeuren is in ieder geval niet bedoeld om jou te pesten of aan te vallen. Je kind heeft een verlangen en kan dit nog niet in mooi Nederlands vertellen.

Gewoon negeren, dan stopt het zeuren vanzelf?

Hoe vaak wordt er niet gezegd dat je het gewoon moet negeren, omdat je anders je kind beloond voor negatief gedrag? Helaas werkt dit meestal niet. Je kind zet juist een extra tandje bij, want het wil eerst gehoord en gezien worden. Dat jij ziet hoe lekker je kind het vond en hoe graag het meer van dit gevoel wil. Pas daarna stopt het zeuren. In plaats van negeren, kun je je kind met het volgende stappenplan helpen, zonder dat je toegeeft aan zijn wens.

Stappenplan om je kind te laten stoppen met zeuren

Hoe doe je dat dan: je kind laten merken dat je hem begrijpt, maar ook duidelijk zijn dat het niet krijgt wat het wil? Lees dit stappenplan en pas het de eerstvolgende keer toe dat je kind zeurt:

  • Stap 1: Benoem de wens van je kind: ‘Je wilt dit graag hebben’ of ‘Je zou er wel nog veel meer lusten’.
  • Stap 2: Geef erkenning voor zijn gevoel: ‘Dat snap ik wel, want het is ook zo lekker’ of ‘Ik weet dat jij dat heel leuk vindt’.
  • Stap 3: Vertel de actuele situatie: ‘Vandaag krijg je geen snoep meer, want je hebt genoeg gehad’ of ‘Nu krijg je geen cadeautje’.

Waarschijnlijk heeft je kind het nodig om stap 1 en 2 nog een aantal keer te herhalen als je gezegd hebt dat je kind niets meer krijgt (stap 3). Dit kan door te benoemen dat je snapt dat je kind teleurgesteld is en dat het helemaal niet leuk is als je niets meer krijgt.

Tips die je helpen als je kind zeurt

Hieronder staan nog een aantal tips die jou en je kind kunnen helpen als het vaak zeurt:

  • Geef steeds erkenning en laat je kind merken dat je hem begrijpt. Benoem ‘Ik snap wel dat je zo graag nog een snoepje wilt, het was ook zo lekker’. Je zult zien dat dit al veel helpt om het zeuren te stoppen.
  • Ga er niet meteen tegenin als je kind zegt ‘Ik zou er nog wel één lusten’ of ‘Ik wil dat ook’. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je kind meer wil, het kan ook laten weten hoe lekker of leuk het was. Benoem: ‘Natuurlijk wil je dat, het was lekker hè?’.
  • Wees duidelijk en concreet. Vertel aan je kind wat het wel of niet krijgt en wanneer dan wel. Doe het niet af met ‘Misschien straks’, want dan blijft je kind hoop houden en zeuren of het nu al wel tijd is.
  • Houd vol als je hebt gezegd dat je kind iets niet krijgt, ook als je kind moeilijk gedrag vertoont. Als jij toegeeft, leert je kind dat het vervelend gedrag kan inzetten om te krijgen wat het wil hebben.
  • Geef een ik-boodschap als je kind lastig gedrag vertoont. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik vind het niet fijn dat je blijft vragen of het mag, want ik heb al ‘nee’ gezegd’. En vertel vervolgens welk gedrag je wel wilt zien.
  • Laat je kind helpen bij het boodschappen doen. Geef opdrachten, zodat je kind bezig is en niet steeds om jou heen hangt en zich kan gaan vervelen.
  • Geef je kind af en toe onverwachts een cadeautje of snoepje. Zo leert je kind dat er soms zomaar iets komt, zonder dat het erom gevraagd heeft.

Lees meer
Een training voor jouw kind?

Wil je dat jouw kind makkelijker kan omgaan met teleurstelling of wil jij duidelijker worden naar je kind? Laat je kind meedoen met de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining 8-12 jaar..

Download de gratis poster
Poster Zeurende kinderen hebben een wens
Hoe een huisdier je kind meer zelfvertrouwen kan gevenDe weerbaarheid van mijn kind vergroten (4-7 jaar)