Mijn kind heeft verlatingsangst

12/01/2017

Bijna ieder kind krijgt te maken met verlatingsangst. Meestal is dit op jonge leeftijd, vanaf acht maanden. Afscheid nemen is iets wat je moet leren en bij het ene kind gaat dit meer vanzelf dan bij het andere. Wat als jouw kind hier veel moeite mee heeft en steeds in tranen is? Lees het blog voor tips om jouw kind te helpen makkelijker afscheid te nemen!

Jonge kinderen en verlatingsangst

Verlatingsangst is normaal in de ontwikkeling van je kind. Meestal ontstaat dit tussen de acht en achttien maanden. Je kind huilt als je weggaat of klampt zich aan je vast. Dit kan wel tot een leeftijd van drie jaar duren. En soms hebben oudere kinderen hier ook last van. Als je het dan naar school brengt of naar de kinderopvang, huilt je kind en wil het je niet loslaten. Het kan je als ouder verdrietig maken om je kind zo achter te moeten laten.

Bij baby’s: niet zomaar verdwijnen

Bij baby’s is het daarom belangrijk om niet zomaar te ‘verdwijnen’, ook al denk je dat je kind leuk speelt en geen oog meer voor jou heeft. Dan leert het namelijk dat mama of papa ineens weg kan zijn. Beter is het om duidelijk afscheid te nemen (‘ik ga weg en kom later terug’), zo leert je kind dat je altijd weer terugkomt.

Waarom heeft je kind moeite met afscheid nemen?

Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:

  • Jonge kinderen begrijpen nog niet altijd dat je terugkomt als je weggaat.
  • Je kind is onzeker en vertrouwt niet op zichzelf dat hij dingen zonder jou kan.
  • Je kind is verlegen en heeft moeite met andere mensen.
  • Je kind heeft een situatie meegemaakt waarin het werd gescheiden van jou als ouder. Als dit op jonge leeftijd is gebeurd, kan dit voor veel angst hebben gezorgd, omdat je kind nog niet begreep wat er aan de hand was.
  • Je kind is onveilig gehecht. Door omstandigheden kon je er misschien niet altijd voor je kind zijn, ook al wilde je dit wel. Je kind heeft onbewust het beeld opgebouwd dat andere mensen niet te vertrouwen zijn, waardoor het zich aan jou vastklampt.

Leren afscheid nemen

Afscheid nemen is een vaardigheid die je kind ontwikkelt in het opgroeien. Soms gebeurt het dat je kind er ineens weer moeite mee krijgt, terwijl het vroeger geen probleem leek te zijn. Je kind moet leren om op zichzelf te vertrouwen, dat het zichzelf kan redden zonder papa of mama. Daardoor moet het voldoende vertrouwen hebben in zichzelf en andere mensen.

Tips voor als je kind moeite heeft met afscheid nemen

Hieronder vind je tips die jouw kind helpen om makkelijker afscheid te nemen:

  • Maak het niet te zwaar en zeg tegen je kind dat je ziet dat het voor hem lastig is om afscheid te nemen en dat jullie gaan oefenen om het makkelijker te kunnen. Bedenk samen een leuke naam voor het leren afscheid nemen, bijvoorbeeld ‘tot vanmiddag’, ‘doei’ of ‘dikke knuffel’.
  • Gebruik een handpop of knuffel en speel dat het afscheid moet nemen van zijn ouders, omdat er even andere mensen voor hem zorgen. Welke manieren kan je kind bedenken om afscheid te kunnen nemen?
  • Praat erover wat jouw kind helpt om makkelijker afscheid te nemen. Nog even meelopen, het juist kort houden, meteen een praatje maken met de juf na het afscheid, van tevoren bedenken wat je gaat spelen als je afscheid neemt.
  • Spreek samen met je kind een vast ‘afscheidsritueel’ af. Bijvoorbeeld één dikke knuffel en een dikke kus en dan is het tijd om te gaan. Dit biedt voorspelbaarheid en zo weet je kind waar het aan toe is. Je kunt je kind vragen welke manier van afscheid nemen hij het meest fijn vindt. Probeer hier zoveel mogelijk aan vast te houden.
  • Bespreek met je kind wat hem helpt om zich ergens anders ook vertrouwd te voelen. Helpt het om een knuffeltje, sleutelhanger of foto mee te nemen en ergens neer te leggen?
  • Praat van tevoren over situaties die moeilijk zijn voor je kind. Bereid je kind hierop voor, vraag bijvoorbeeld: ‘Hoe gaan we ervoor zorgen dat het morgen gaat lukken om fijn afscheid te nemen?’.
  • Troost je kind als het in paniek is. Je kind heeft even je veiligheid nodig, daarna kan het weer beter nadenken. Neem het bij je, geef een knuffel, aai het over zijn rug, benoem zijn gevoelens en vertel dan hoe jullie het gaan doen.
  • Spreek je kind moed in, zeg: ‘Ik weet dat jij het alleen kunt, want het is je eerder gelukt. Weet je nog toen … (benoem een situatie waarin het afscheid nemen goed ging) en hoe stoer jij toen was?’.

Lees meer
Een training voor jouw kind?

Blijft afscheid nemen voor jouw kind moeilijk en wil je graag dat het leert om meer te vertrouwen op zichzelf? Dan kan een training jouw kind helpen, zoals een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar.

Jouw kind emotioneel? Eerst kalmeren, dan praten!Mijn kind trekt zich alles aan